Putin’in halefi aynı zamanda gölgesi

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, geçen gün aylardır süren spekülasyonlara dün son noktayı koymuş ve görev süresinin dolması ardından kendisinin yerini dolduracak en uygun adayın, başbakan yardımcılarından Dimitri Medvedev olduğunu söylemişti.

Medvedev, nispeten Batı yanlısı, liberal görüşte bir politikacı. Eski bir avukat olan Medvedev’in, enerji devi Gazprom’un yönetim kurulu başkanlığı görevi de var.

The Financial Times, 42 yaşındaki Medvedev’in siyasi tecrübesinin az olmasının, Putin’in devlet başkanlığı üzerindeki nüfuzunu korumaya devam edeceğine işaret ettiğini yazdı.

Gazete, “Bir çok siyasi uzmana göre Dimitri Medvedev, yumuşak başlı, itaatkar bir figür; ama daha da önemlisi, İçişleri, Güvenlik ve Savcılık makamı gibi departmanlardaki deneyimsizliğinin, Putin’in nihayetinde bu yerlerde nüfuzunu sağlamasını getireceği yorumları yapılıyor” değerlendirmesini yaptı.

The Financial Times yazarlarından Quentin Peel da “Gazprom patronu, Rusya A.Ş’nin mirasçısı oldu” başlığı altında, Putin ile Medvedev’in ilişkisini şöyle değerlendirdi:

“Daha önce Putin’in Kremlin’deki genel sekreterliği ve genel sekreter yardımcılığı görevlerini yürüten; lideri, doksanlı yıllarda St Petersburg Belediye Başkanlığı döneminden tanıyan ve daima emrinde olan Medvedev’in, patronuna bundan daha yakın olması beklenemez herhalde.

Medvedev hakkında ikinci önemli olgu da, herhangi bir Rus ya da Sovyet dönemi istihbarat servisinde, ya da askeri sanayi kuruluşunda yer almamış olması… Medvedev Putin’in güvenlik alanında şimdiki ve eski figürlerden oluşan ve “siloviki” diye anılan oluşumunun da parçası değil.

Medvedev, Rusya A.Ş’nin, çabuk alevlenen milliyetçilik ya da güvensizliğin değil ticari çıkarların güdümündeki bir ülkenin temsilcisi… Orta vadede Putin’le arasında iç ve dış politikada herhangi bir fikir ayrılığı beklenemez ama Medvedev Putin’den beş yaş daha genç ve kullandığı dil daha yumuşak… Uzun vadede, Putin’in gölgesinden çıkabilirse, farklı tarzı, bambaşka bir politika anlamına gelebilir.”

1163020cookie-checkPutin’in halefi aynı zamanda gölgesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.