Putin’le Esad pazarlığı

Rusya’da Vladimir Putin, devlet başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra ilk yurtdışı gezisini komşusu Belarus’a yaptı. Putin’in ikinci durağı ise Avrupa ülkeleri Fransa ve Almanya olacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aynı gün içinde ziyaret edeceği Paris ve Berlin’de gündem ekonomik sorunlar olarak planlanmıştı. Ancak Suriye’nin Hula ilçesinde çoğu çocuk ve kadın 108 kişinin katledilmesinin ardından 15 aydır devam eden Suriye krizi, görüşmenin ilk sırasına oturdu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’la, Rusya Devlet Başkanı Putin bu akşam Elysee Sarayı’nda çalışma yemeğinde biraraya gelecek. İki liderin gündeminde Suriye’deki son katliam var.

‘ARTIK VETO ASKERİ MÜDAHALEYİ ÖNLEYEMEZ’
Fransa, ”Suriye’ye yönelik yaptırımların artırılmasını” ve artık ”uluslararası müdahale seçeneğinin dışlanmaması” gerektiğini savunurken, Şam’ın yakın müttefiki Moskova bu önerilere şiddetle karşı. Hollande’ın Putin’e şu mesajı vermesi bekleniyor: BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto, Suriye’ye olası askeri müdahaleyi önlemeye yetmeyebilir.

‘ESAD’DAN DESTEĞİNİ ÇEK’
Almanya’nın başkenti Berlin’de de gündem Suriye olacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün yaptığı açıklamada Suriye’de Annan planının başarıya ulaşması konusunda derin endişeleri olduğunu açıklamıştı. Merkel, Putin’den Esad’a verdiği desteği çekmesini ve Suriye rejimine yapılan uluslararası baskıya destek vermesini isteyecek.

BM KARARINA RUSYA VE ÇİN ENGELİ
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’deki Esad rejimine karşı yaptırım ve kınama kararı çıkarmak için aylardır çaba harcıyor. Ancak BM Güvenlik Konseyi’nin bu çabası Rusya ve Çin engeline takılıyor.

‘SURİYE’DE 53 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ’
Muhaliflerin oluşturduğu Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ize, ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen operasyonlarda ve açılan ateşte ölü sayısının 53’e yükseldiğini ileri sürdü.

Londra merkezli örgüt, ordunun çeşitli kentlerde kullandığı ağır silahlarla ve güvenlik güçlerince açılan ateşte, Humus’ta 30, Şam’ın banliyölerinde 8, Deyr Ez Zor kentinde 5, Dera’da 4, Halep, Hama ve İdlip’de 2’şer olmak üzere toplam ölü sayısının 53’e çıktığını iddia etti.

1344740cookie-checkPutin’le Esad pazarlığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.