‘Radyasyon sakıncalı bölge yok!’

TAEK, Çanakkale ili Ezine İlçesi Geyikli/Hantepe sahili plaj bölgesinin havadan tarandığını ve Hantepe plajında kordon altına alınan bölge dışında denize girilmesinde radyasyon güvenliği açısından sakıncalı herhangi bir bölge bulunmadığını bildirdi.


TAEK’ten yapılan açıklamada, söz konusu bölgeye ilişkin radyolojik veriler ile analiz sonuçlarının 22 Haziran 2006 tarihinde kamuoyuna duyurulduğu hatırlatılırken, bu tarihten itibaren bölgede TAEK ve MTA ekiplerince detaylı radyolojik ve jeolojik inceleme ve araştırmaların başlatıldığı belirtildi.


Bu çalışmalar çerçevesinde, sınırlandırılmış alanda sahile dik ve düşey yarmalar açılarak ölçümler yapıldığı ve numunelerin alındığının belirtildiği açıklamada, yerinde yapılan ölçüm sonuçlarının ilk değerlendirmelerine göre, yüzeyde ölçülen yüksek radyasyon seviyelerinin düşey doğrultuda derine inildikçe azaldığının tespit edildiği vurgulandı.


İzmir-Edremit-Erdek hattı ile Erdek-Çanakkale-İzmir sahil şeridinin 28 Haziran 2006 tarihinde helikopter üzerine yerleştirilen özel bir ölçüm sistemi ile havadan tarandığının belirtildiği açıklamada, havadan taranan bu sahillerde (Hantepe plajında kordon altına alınan bölge dışında) denize girilmesinde radyasyon güvenliği açısından sakıncalı herhangi bir bölge bulunmadığı bildirildi.


Açıklamada şöyle denildi:


“MTA Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan incelemelere göre Hantepe plajında tespit edilen radyoaktif çökellerin taşınma sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Bu çökellerin kara yönünde devamlılığının bulunmadığı, sahile dik yönde açılan yarmalar ve kurumumuz tarafından yapılan radyasyon ölçümleri ile teyit edilmiştir. Gerek kurumumuz gerekse MTA uzmanlarının bu çökellerin oluşumunun nedenlerinin tespitine yönelik çalışmaları devam etmektedir.


Hantepe plajındaki bu radyoaktif çökellerin temizlenmesi ile ilgili çalışmalar kısa bir süre içerisinde sonuçlandırılacaktır.”


 

1031690cookie-check‘Radyasyon sakıncalı bölge yok!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.