Radyo için Türk-Yunan dayanışması

 ABD Temsilciler Meclisi, bu servislerin kapatılmamasına destek veren bir kararı kabul etti.


ABD Kongresinin üst kanadı Senatonun da Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisi ile benzer bir kararı kabul etmesi durumunda Amerika’nın Sesi Türkçe ve Yunanca servisleri kapatılmayacak. Amerikan Yayıncılık İcra Kurulu (BBG), ABD Dışişleri Bakanlığının 2007 yılı bütçesinden, Türkçe ve Yunanca servislerinin “ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle” çıkarılması kararı vermişti.

Ancak ABD Temsilciler Meclisi Tahsisler Komitesi, ABD Dışişleri Bakanlığının 2007 yılı bütçesini görüşürken, VOA’in Türkçe ve Yunanca yayınlarının devamı yönünde karar aldı ve Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna bu şekliyle sevk etti.

Edinilen bilgiye göre, Cumhuriyetçi Parti Illinois Milletvekili ve Tahsisler Komitesi üyesi Mark Kirk, Türkçe ve Yunanca servislerinin kurtarılmasında etkili bir rol oynadı. ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda yapılan oturumda, 23’e karşı 393 oyla ABD Dışişleri Bakanlığının bütçesi, VOA Türkçe ve Yunanca servislerinin de bütçeye dahil edilmesi kararıyla birlikte kabul edildi. Amerikan Senatosundan da bakanlık bütçesine onay çıktığı takdirde VOA Türkçe ve Yunanca servisleri yayınlarına devam edecek. ABD Kongresindeki Türk ve Yunan dostluk grupları ise VOA Türkçe ve Yunanca servislerinin kurtarılması için emsali görülmemiş bir işbirliği sergiledi.
Edinilen bilgiye göre iki dostluk grubu, 7 Haziran tarihinde Temsilciler Meclisi Tahsisler Komitesine ortak bir mektup göndererek VOA Türkçe ve Yunanca servislerinin kapatılmamasını istedi. Türk Dostluk Grubundan Demokrat Parti Florida Milletvekili Robert Wexler ve Cumhuriyetçi Parti Kentucky Milletvekili Ed Whitfield’ın yanı sıra Yunan Dostluk Grubundan Michael Billirakis ve Carolyn Maloney’nin isimlerinin yer aldığı mektupta Türk ve Rum dostluk grupları, Türkçe ve Yunanca servislerinin yayınlarına devam edebilmesi tavsiyesinde bulunduğu gibi “Kıbrıs’ı birleştirmeye yönelik” çabalara destek verici yayınlar için ekstra para ayrılmasını talep etti.

Mektupta, “Türk ve Yunan dostluk gruplarının üyeleri olarak VOA’in Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’ın bulunduğu bölgede radyo ve televizyon yayınlarının devam etmesinin kritik önem taşıdığına inanıyoruz” denildi.
Ortak mektupta, VOA yayınlarının bu bölgede ABD ve dünya hakkında dengeli, objektif yayıncılık anlayışını devam ettirerek yanlış anlamaların önüne geçilmesinin önemli olduğu belirtildi. ABD Temsilciler Meclisinde konunun ele alındığı oturumda da Türk ve Yunan dostluk grupları üyesi Amerikalı milletvekilleri ortak bir dil kullanarak VOA Türkçe ve Yunanca yayınlarının devamının önemi konusunda mesajlar verdi.

1131240cookie-checkRadyo için Türk-Yunan dayanışması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.