‘İran 10 yıl sonra nükleer bomba yapabilir’

Post, yeni değerlendirmeye yakın bazı Amerikalı kaynaklara dayanarak bugün yayımladığı haberde, İran’ın nükleer bomba yapma kapasitesine ulaşmasıyla ilgili daha önceki tahminlerin 5 yıl olduğunu belirtti.

Habere göre, ”Ulusal İstihbarat Tahmini” adlı yeni değerlendirme raporu, İran ordusunun gizli çalışmalar yaptığına dair geçerli göstergeleri de içeriyor, ancak bu çalışmaların nükleer silah programıyla doğrudan ilgili olduğunu gösteren bilgilere yer vermiyor.

Raporda, İran yönetiminde etkili olan din adamlarının nükleer silah yapmaya karar verip vermediği konusunda belirsizlik bulunduğu da ifade ediliyor.

İran, uranyum dönüştürme çalışmalarına, AB’nin soruna çözüm bulunması şansını ortadan kaldırabileceği uyarısına rağmen, yeniden başlayacağını dün bildirmişti.

”İSFAHAN’DAKİ TESİSTE ÇALIŞMALAR BAŞLADI”  
 
Öte yandan İran, İsfahan kenti yakınındaki uranyum dönüşüm tesisinin yeniden çalışmaya başladığını bildirdi.

Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) sözcüsü Ali Agamuhammedi, BM nükleer silah denetçilerinin İsfahan’daki nükleer tesise denetim cihazları yerleştirmeye başladığını söyledi.

Agamuhammedi, ”İsfahan’daki Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) denetçileri, İran Atom Enerjisi Kurumu uzmanlarıyla birlikte, gözetleme kameraları yerleştirme ve denetleme çalışmaları hazırlığı gibi icra faaliyetlerinde bulunuyor. Bu süreç zaman alacak, ancak bize göre uranyum dönüşüm tesisi yeniden çalışmaya başladı” dedi.

UYGK sözcüsü Agamuhammedi, UAEA Başkanı Muhammed El Baradey’in talebi üzerine, söz konusu tesiste faaliyete başlamayı iki gün erteleyeceklerini söylemişti.

Agamuhammedi, daha önce de, İranlı teknisyenlerin İsfahan’da bulunan nükleer tesisteki mühürleri sökeceğini ve tesiste yeniden faaliyete başlayacaklarını açıklamıştı.

FOTOĞRAF: İran – AB ‘Nükler çalışmaları durdurma’ toplantısından

1111680cookie-check‘İran 10 yıl sonra nükleer bomba yapabilir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.