‘İran-ABD arabuluculuğuna hazırız…’

The Guardian gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına dayandırdığı haberinde, Tahran’ın bu mesajı kendilerine George Bush’un başkanlığı döneminde ilettiğini ve mesajın o zaman Beyaz Saray’a aktarıldığını belirtti.

The Guardian muhabirinin haberine göre Erdoğan, Nisan ayında G-20 zirvesi için Londra’da ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldiklerinde konuyu hatırlatmayı planlıyor.

Erdoğan, ”Peki Türkiye bu rolü oynayabilir mi” sorusuna ise, ”İran Türkiye’nin böyle bir rol oynamasını istiyor. Eğer ABD de isterse bu rolü oynamaya hazırız” diye yanıtladı.

Washington yönetiminin İran’la ilgili konuları ele almak üzere atadığı Dennis Ross bir kaç ay önce yazdığı bir makalede İran’a yönelik yaklaşımın ilk aşamada ”doğrudan, perde gerisinde” yürütülmesini savundu.

Erdoğan’la seçim kampanyası için Mardin yolundayken uçakta görüşen Guardian muhabiri Robert Tait, Amerikalı yetkililerin İran konusunda Türkiye’nin arabuluculuğuna geçmişte kuşkuyla baktıklarını aktarırken, ama görevini devralırken yaptığı konuşmada ”Tahran yumruğunu açarsa biz de ona el uzatırız” diyen Barack Obama liderliğinde yeni yönetimin şimdi bu öneriyi yeniden gündemine alabileceğine dikkat çekti.

The Guardian gazetesi aracılığın Türkiye’nin son dönemde kendisine biçtiği ‘bölgesel arabulucu’ rolüne uygun düşeceğini belirtip buna İsrail ve Suriye arasındaki görüşmeleri de örnek gösterdi.

“Ankara batı ittifaklarına üyeliğini ve Müslüman bir ülke konumunu kullanarak her iki tarafın da güveninini kazandı” diyen gazete, bununla birlikte, Türiye’nin İsrail ile ilişkilerinin Gazze’nin bombardımanına yönelttiği sert eleştiriler ardından ‘ciddi şekilde’ gerildiğine dikkat çekti. (BBC)

1189330cookie-check‘İran-ABD arabuluculuğuna hazırız…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.