‘İran-ABD çatışma ihtimali arttı’

İngiltere’deki ciddi ulusal gazetelerden The Independent Ahmedinejad’ın bu açıklamasıyla, Tahran’ı uranyum zenginleştirme programını askıya almaya çağıran üç BM kararına meydan okuduğu ve ABD’yle restleştiği yorumunu yaptı.

Gazetenin değerlendirmesi şöyle:

“BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yaptırımları ağırlaştıran kararından iki hafta sonra, şatafatlı bir törende, nükleer senfoni eşliğinde yapılan bu açıklama, İran’ın ne pahasına olursa olsun nükleer programını ilerleteceği anlamına geliyor.

İngiltere’yle yaşanan asker krizinin de, bu kararlılığı sergilemek için dikkatlice hesaplandığı anlaşılıyor. Dün İranlı bir yetkili, 3 bin santrifüj hexaflorid gazı enjekte etmeye başladıklarını doğruladı.

Uzmanlar, 1500 santrifüjün sürekli çalışmasıyla bir nükleer bombaya yetecek kadar malzeme üretilebileceğini söylüyorlar. Ancak bu yine de İran’ın ürettiği malzemeyi nükleer silahta kullanmaya yaklaştığı anlamına gelmiyor.

Zira bu adımın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından onaylanması gerekiyor ve geçmişte Tahran’ın bu tür açıklamalarının doğru çıkmadığı biliniyor. Ayrıca İran’ın nükleer programında ciddi teknik sorunlar yaşadığı söyleniyor.”

The Daily Telegraph da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu uzmanlarına dayanarak, İran’ın bu kadar santrifüjle iki yıl içinde bir atom bombasına yetecek uranyum elde edeceğini şöyle aktardı:

“İran geçmişte, nükleer programında aşama kaydettiği yolundaki açıklamaları Batı’yla pazarlığında elini güçlendirmek için kullandı. Önümüzdeki ay BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a baskıyı artırması kesinleşmiş gibi görünüyor.

Hala uzlaşma sağlanması olasılığı var ama nihai aşamada Amerika’nın sabrı tükenebilir ve İran’ın nükleer tesislerine saldırı düzenlenebilir.”

The Guardian gazetesi de, İran’ın bu adımının askeri çatışma ihtimalini artırdığı görüşünü şöyle savundu:

“Bush yönetimi ve İsrail Hükümeti içinde nükleer silah üretme kapasitesine erişmesini beklemeden İran’a karşı askeri seçeneğe başvurulmasını isteyenler var. İran’ın son açıklaması, diplomasinin ve BM yaptırımlarının işe yaramayacağını savunan bu kesimlerin tezini güçlendirdi.”

1149500cookie-check‘İran-ABD çatışma ihtimali arttı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.