İran, ABD ve AB ile oynuyor…

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, nükleer sorunun çözümü konusunda yeni fikirleri bulunduğunu ve AB ile görüşmelere devam etmeye hazır olduğunu söylemişti. Öte yandan Rusya da, sürpriz bir açıklamayla İran’dan nükleer çalışmalarını durdurmasını istedi. 

BUSH SEVİNDİ

ABD Başkanı George Bush, İran’ın AB ile görüşmelere geri dönmeye hazır olduğunu açıklamasının ”iyiye işaret” olduğunu söyledi. 
  
Bush, İran’ın nükleer niyetleri konusunda derin şüpheleri bulunduğunu belirtirken, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın son açıklamalarına ilişkin olarak, ”Bu iyi bir gelişme” yorumunu yaptı.

ABD Başkanı Bush, İran nükleer programı konusunda işbirliği yapmaması halinde BM yaptırımlarının ”potansiyel bir sonuç” olacağını ifade ederek, ”İranlıların, dünyanın taleplerini göz ardı etmeyi seçmeleri durumunda atılacak adımlar konusunda dostlarımızla birlikte çalışacağız” dedi.

İran’ı nükleer programı konusunda müzakereye yalnızca ABD’nin değil, Avrupa ülkelerini de çağırdığını hatırlatan Bush, ”İranlıların, ABD’nin, AB üçlüsünün (İngiltere, Fransa ve Almanya) tamamen yanında olduğunu ve İranlıların kesinlikle Paris anlaşmasına bağlı kalmaları gerektiğine inandığımızı anlamaları önemli” diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da İran ile müzakerelere kapının açık olduğu belirtildi.

ABD, BAHANE BULMAYI SÜRDÜRÜYOR

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’ta İran’dan gelen silahlar bulunduğunu söyledi.

Rumsfeld, düzenlediği basın toplantısında, böyle silahların sınırı geçmesine izin veren Tahran yönetiminin kendilerine yardımcı olmadığını belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili de bugünkü açıklamasında, Amerikan istihbarat servislerinin, Irak’ta ABD ve Irak güçlerine düzenlenen saldırılarda kullanılan bombaların İran Devrim Muhafızları tarafından gönderildiğini iddia etti.

New York Times gazetesi, Irak’ta Amerikan ve Irak askeri konvoylarına karşı kullanılan bombaların bazılarının İran’dan getirildiğini yazmış, İran bu iddiaları yalanlamıştı.

1112130cookie-checkİran, ABD ve AB ile oynuyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.