İran: AB’nin İngiltere’ye desteği anlamsız

Yarı resmi FARS ajansının bildirdiğine göre, bakanlık açıklamasında, Avrupa ülkelerinin “böyle sorumsuz ve mantık dışı yorumlardan kaçınmaları” istendi.

AB dışişleri bakanları, 15 İngiliz askerini derhal serbest bırakması için dün Tahran’a çağrıda bulunmuş ve askerlerin tutsak alınmasının, “devletler hukukunun ihlali” anlamına geldiği görüşünü dile getirmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı ise Avrupalı yöneticilerin “İngiltere’yle İran arasında tamamen ikili bir konuda ayakları yere basmayan açıklamalar yapmamaları gerektiğini” bildirdi. Açıklamada, “İngiliz hükümetine mantık dışı destek vermeden önce kanıt ve belge sunulmalı” ifadesi kullanıldı.

ASKERLER YARGILANACAK

İran’ın Moskova Büyükelçisi, yeterli kanıt bulunması halinde İngiliz askerlerinin, İran karasularına izinsiz girme suçundan yargılanabileceğini belirtti.

BBC Türkçe Servisi’nin İran basınına dayandırarak verdiği habere göre İran’ın Moskova Büyükelçisi Gulam Rıza Ensari, Rus STI-24 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, İngiliz askerlerinin İran karasularına izinsiz girmekle uluslararası hukuku çiğnediklerini söyledi. Ensari, İran’da tutulan 15 İngiliz askerin bu nedenle yargılanabileceklerini ifade etti.

İngiliz askerlerinin suçlu olup olmadıklarının belirlenmesi için yürütülen hukuki çalışmaların sürdüğünü kaydeden İran Büyükelçisi, “Suçlu oldukları konusunda yeterli kanıt bulunması halinde İngiliz askerler yargılanacak” diye konuştu.

Sorunun basit bir biçimde sona erebileceği de belirten Gulam Rıza Ensari bunun için İngiltere hükümetinin hatasını kabul etmesi ve İran’dan özür dilemesi gerektiğini ifade etti.

Tahran, geçen hafta İran askerleri tarafından tutuklanan İngiliz askerlerinin kara sularına izinsiz girdiğini iddia ediyor. Bu iddialara karşı çıkan İngiltere ise askerlerin Irak sularında kaçakçılara karşı yürütülen operasyonda olduğunu savunuyor.

1149060cookie-checkİran: AB’nin İngiltere’ye desteği anlamsız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.