İran, BBC Farsça’da çalışanların ailelerini tehdit ediyor

İran hükümetinin BBC’nin Farsça Servisi’nde çalışan İranlıların aileleri üzerinde baskı kurduğu ve bazı kişilerin akrabalarını tutukladığı bildiriliyor.

İran güvenlik güçlerinin Londra merkezli çalışan gazetecilerin ailelerine baskı yapıp bilgi edinmeye çalıştıkları da ifade ediliyor.

BBC Genel Müdürü Mark Thompson, Farsça Servisi’nde çalışanlar için İran hükümetinin baskısının yeni bir şey olmadığını ancak gelişmelerin giderek kaygı verici hale geldiğini söylüyor.

İran polisi son olarak BBC Farsça çalışanlarından birinin kız kardeşini iki hafta süreyle gözaltında tuttu.

Ülkede 2 Mart tarihinde yapılacak genel seçimler öncesinde, muhalif gazetecilere, blog yazarlarına ve ailelerine baskılarda bir artış gözleniyor.

Ocak ortasında, bir BBC çalışanının ailesinin yaşadığı eve baskın düzenleyen İran güvenlik güçleri, evdeki birçok eşyaya el koymuş ve BBC çalışanının akrabasını gözaltına almıştı.

Gözaltı olayından birkaç saat sonra Londra’da yaşayan BBC Farsça çalışanıyla internet üzerinden bağlantı kuran bir kişi, kendisini gözaltına alınan akrabasının sorgucusu olarak tanıtıp BBC çalışanından bilgi istedi.

Söz konusu çalışanın akrabası birkaç gün önce serbest bırakıldı.

İranlı yetkililerin, BBC çalışanlarının yakınlarına daha önce yaptığı baskılar arasında, çalışanların akrabalarının pasaportlarına el koyulması da bulunuyor.

İran güvenlik güçleri, gözaltına aldıkları kişilerden BBC’de çalışan akrabalarına baskı yapıp BBC’de çalışmayı bırakmaya ve İran istihbarat yetkilileriyle işbirliği yapmaya zorlamalarını istiyor. (BBC)

BBC Farsça’ya İran’da çalışma izni vermeyen İran’ın İngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV’nin Londra’da ofisi bulunuyor.

1330140cookie-checkİran, BBC Farsça’da çalışanların ailelerini tehdit ediyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.