İran: BM yaptırım olasılığı az

Resmi İRNA ajansının haberine göre, Mutteki, “Şartların bütünü göz önüne alındığında, İran dosyasının Güvenlik Konseyi’ne gönderilmesi riski zayıf” dedi.

Haberde, Mutteki’nin, “Bütün Avrupalıların İran’ın çok açık ve çok doğrudan olan mesajını anladığını ve bütün taraflar için durumu karışık hale getirecek acele bir karar almamalarını umuyorum” ifadesini kullandığı belirtildi.

İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Ali Asker Sultani, dün, “ülkesinin nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi’ne havale edilmesi halinde UAEK ile işbirliğini sona erdireceklerini” söylemiş, bu açıklamasının “çok açık ve anlaşılır bir mesaj olduğunu” kaydetmişti.

BM Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisine sahip 5 daimi üyesi Çin, Rusya, Fransa, ABD ve İngiltere ile Almanya’nın diplomatlarının, Londra’da İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak yaptıkları toplantıda ise konunun konseye taşınması üzerinde görüş birliğine varamadığı bildirilmişti.

İran yönetimi, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na (NPT) taraf olduktan sonra, nükleer tesislerinde ani denetimleri öngören ek protokolü de imzalamıştı. Ancak ek protokol İran parlamentosunca onaylanmadığı için, Tahran yönetimi ek protokolün gereklerini gönüllü olarak yerine getiriyordu.

İran parlamentosunun geçen yıl aralık ayında, “ek protokolün gereklerinin gönüllü olarak yerine getirilmesine son verilmesi” için bir yasa çıkardığını anımsatan diplomatik gözlemciler, “yeni yasanın uygulanmasının, UAEK denetçilerinin ülkedeki denetimlerini imkansız hale getireceğini” belirtiyor.

1122240cookie-checkİran: BM yaptırım olasılığı az

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.