İran’ı Ermenistan ayakta tutuyor

İran’ın nükleer programından dolayı kendisine uygulanan uluslararası yaptırımları aşmak için Ermenistan ve Irak bankalarını kullandığı iddia edildi.

Amerika Birleşik Devletleri, İran’ın yaptırımları aşmak için yürüttüğü işlemleri mercek altına aldı. Ortaya çıkarılan belgeler, küresel bankacılık ve petrol sektöründen uzak tutulmaya çalışılan İran’ın, ekonomisini ayakta tutmayı nasıl başardığını gösterdi.

Buna göre, Irak Merkez Bankası başta olmak üzere ülkedeki çeşitli bankalar İran adına yüklü miktarda para transferleri gerçekleştirmekle suçlandı. İki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin 11 milyar doları bulduğuna dikkat çekildi.

Irak’ın komşusu İran’a yardım sağladığı bir başka alanın da petrol kaçakçılığı olduğu iddia edildi. İran’ın ambargolu petrolünü bölgeye Irak üzerinden pazarladığı ileri sürülüyor.

ERİVAN BANKALARI İRAN İÇİN DEVREDE

Ermenistan’ı ABD’nin gözünde şüpheli ülkeler listesine sokan durum ise, ülkedeki İran menşeili bankaların yürüttüğü uluslararası işlemler. ABD, Ermenistan’ı 2007’den bu yana İran için işlem gerçekleştirmemeleri konusunda uyarırken, bazı bankaların işlem haklarını da iptal etti.

TÜRKİYE’DE BENZER ROL

Türkiye’nin de bir zamanlar tıpkı Ermenistan’a benzer bir rol oynadığı iddia ediliyor.

2010 yılında İran bankalarının Türk bankaları aracılığıyla kolayca işlem yapabildiği, ancak ABD’nin baskısı üzerine Türklerin İranlı müşterileriyle olan bağlarını gevşettiği belirtiliyor.

1353370cookie-checkİran’ı Ermenistan ayakta tutuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.