‘İran’ı Güvenlik Konseyi’nde tartışalım’

Konseyin 5 daimi üyesi ile Almanya’nın da desteklediği açıklamada, UAEK’ya, İran nükleer programıyla ilgili kararını konseye taşıması için çağrı yapıldı.

Ortak açıklamada, Güvenlik Konseyi’nin muhtemel yaptırımlara karar vermesi için, UAEK’nın İran’ın nükleer programıyla ilgili raporunu Mart ayında sunmasını bekleyeceği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve diğer ülkelerin dışişleri bakanları, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’ın evinde konuyu görüşmek üzere bir araya gelmişlerdi.

4 saat süren toplantının ardından açıklama yapan bakanlar, UAEK’ya, konuyu Perşembe günü konseye taşıması çağrısı yaptı.

Açıklamada, “Bu hafta yapılacak olağanüstü toplantıda, UAEK, Güvenlik Konseyi’ne İran’a karşı atılacak adımlar konusundaki kararını sunmalıdır” denildi. Açıklamayı okuyan ABD’li üst düzey yetkili, bunun şimdiye kadarki ”en güçlü mesaj” olduğunu söyledi. Konuyla ilgili konuşan Fansız hükümeti sözcüsü ise Rusya ve Çin’in, İran’ı Güvenlik Konseyi’ne götürme konusunda “isteksiz” olduklarını, ancak konsey üyelerinin tek bir tavır koyması gerektiği konusunda ikna olduklarını belirtti.

1122840cookie-check‘İran’ı Güvenlik Konseyi’nde tartışalım’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.