“İran kendini hesaba çekmeli”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör sorunuyla ilgili ‘iki taraf da silah bıraksın’ açıklamalarını ‘edep dışı’ olarak niteledi.

Başbakan Erdoğan, Ak Parti Ankara İl Başkanlığı’nca verilen iftar yemeğinde bir konuşma yaptı.

Erdoğan’ın gündeminde terör olayları ve İran Genelkurmay Başkanı’nın Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamalar vardı
Terörle mücadelenin devam edeceğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

“Terör örgütünün insanlık dışı saldırılarla elde edeceği bir şey yoktur. Terör örgütüne ve onun ipini elde tutanlara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. ‘Taraflar silahları bıraksın’ demek edep dışı bir sözdür. Bu söz güvenlik güçlerimize karşı saygısızlıktır.

Bizim askerimizin ve polisimizin silahı enstrümanıdır. O silahlar vatandaşın güvencesidir. Silah bırakması gereken teröristlerdir. Terör örgütünün uzantısı olan siyasi parti, o aklı gitsin terör örgütüne versin.

Bu zihniyetle konuşacak hiç bir şey yoktur. Terörle mücadelede tek bir geri adım atmayacağız. terörle mücadele hassasiyet ve kararlılıkla sürdürülecektir.”

‘AK PARTİ MECLİS’E GELMEYECEK’

Erdoğan, yaşanan terör saldırıları sonrası CHP’nin TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırmasına ilişkin ise şunları söyledi: ”Şu anda ayın 14’ünde Meclis’e böyle bir toplantı daveti yapıyor. AK Parti, bölücü terör örgütünün CHP gibi kuyruğuna takılacak bir parti değildir. Buyurun, Meclis orada, sen gidersin oturur, orada ne yapacaksan yaparsın. Kiminle beraber bir araya gelirsin, bilemem ama AK Parti böyle bir gündemle bir genel görüşme gündemiyle Parlamento’ya gelmeyecektir, bunu da buradan söylüyorum.”

‘İRAN KENDİNİ HESABA ÇEKMELİ’

Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı’nca da kınanan, İran Genelkurmay Başkanı’nın Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamaya da değindi.

Suriye’deki gelişmelerden Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın sorumlu olduğu yönündeki açıklamanın ‘üzüntü verici’ olduğunu söyleyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Dünyada yanında kimsenin kalmadığı dönemde İran’ın yanında bulunan ülke Türkiye idi. İran’ı nükleer enerji konusunda sonuna kadar savunan ülke Türkiye oldu.

Ama ‘Vatandaşlarını öldüren bir rejimi savunmanın inancımızda yeri var mıdır, yok mudur?’ İranlılara soruyorum. Suriyeliler ülkelerini terk edip kaçıyorsa bunun hesabını sormak İran’a düşmez mi?

Ve hesaba çekilmeden önce, İran yönetiminin kendisini hesaba çekmesi lazım. Biz kendimizi hesaba çekme idrakı içindeyiz. Biz Suriye’de yaşananlara soğukkanlılıkla yaklaştık. Esad rejiminin Türkiye’yi çekmek istediği karanlık tuzağa düşmedik. Tahriklere oyunlara gelmedik.

Bizim Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki halk hareketlerinin başlamasında bir tahrikimiz olmamıştır. Türkiye, bu halk harketlerinin esin kaynağı olmuş olabilir ama bu ülkelerin içişlerine kesinlikle karışmamıştır.”

1351390cookie-check“İran kendini hesaba çekmeli”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.