İran konusunda yeni BM tasarısı yolda

İran nükleer sorununu görüşmek üzere bu gece Londra’da biraraya gelen BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi; ABD, Fransa, Rusya, Çin ve İngiltere ile AB Dönem Başkanı Almanya, Tahran’a karşı yeni bir BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırlanması için çalışmalara başladı.

Siyasi direktörler düzeyindeki toplantıya başkanlık eden İngiliz diplomat John Sawers, toplantıyı “son derece yapıcı” şeklinde değerlendirerek, 6 ülkenin 1737 sayılı kararın ardından İran’a yeni yaptırımlar öngören bir karar tasarısı üzerinde çalışmaya başladığını bildirdi.

TELE-KONFERANS

Londra’daki siyasi direktörler düzeyinde yapılan toplantının sona ermesinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack de 6 ülkenin İran konusunda yeni bir Güvenlik Konseyi karar tasarısına dahil edilecek unsurlar üzerinde anlaşmaya varmak üzere Perşembe günü bir tele-konferans düzenleyeceklerini belirtti.

Londra’daki toplantıyı yapıcı olarak niteleyen Amerikan sözcüsü, 6 ülkenin siyasi direktörlerinin toplantıdan İran’a yaptırımlar öngören bir BM tasarısı üzerinde çalışılması kararıyla çıktıklarını kaydetti.

Sözcü, Perşembe günü yapılacak tele-konferansta yaptırım kararlarını öngören bir BM tasarısının unsurları üzerinde anlaşmaya varılmasını umduklarını söyleyerek, toplantıda ABD’yi temsil eden Dışişleri Bakanlığının 3 numaralı ismi Nicholas Burns’e göre, Londra’daki toplantının son iki yıldır İran konusundaki toplantıların en iyilerinden biri olduğunu ve ilerleme kaydedildiğini belirtti.

BLİX’TEN UYARI

Öte yandan, Uluslararası Kitle İmha Silahları Komisyonu Başkanı ve eski Irak BM silah denetçisi Hans Blix, New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer dosyasına uluslararası topluluğun yaklaşımının, Tahran’da bir aşağılık duygusu yaratabileceği uyarısında bulundu.

Görüşmelere başlamadan İran’dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını istemenin “küçük düşürücü” olduğunu belirten Blix, “Aynı gözlemi Irak konusunda da yapmıştım” dedi.

Irak’ın o dönemde akılcı olmaması ve Irak çıkarlarına ters düşmesine karşın, denetçileri kovma nedenlerinden birinin, komisyonun Saddam Hüseyin’in saraylarını denetlemek istemesiyle ortaya çıkan “aşağılık duygusu” olduğuna işaret eden Blix, şu anda İran’la durumun benzerlik gösterdiğini kaydetti.
 

1146840cookie-checkİran konusunda yeni BM tasarısı yolda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.