‘İran masaya dönebilir’

AB Dönem Başkanı Avusturya’nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, birlik adına yaptığı yazılı açıklamada, ”İran’ın nükleer programına ilişkin 5 artı 1’in hazırladığı öneri paketinin diplomatik çözümün finali olduğunu ve İran’ın, sunulan ekonomik ve siyasal teşviklerle görüşme masasına döneceğini umduğunu” söyledi.

BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin ile Almanya dışişleri bakanlarının dün Viyana’da yaptıkları toplantıda, ”İran’a uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasına karşın sunacakları teşvikleri içeren bir paket üzerinde anlaşmaya vardıklarını” hatırlatan Ursula Plassnik, ”Uluslararası toplumun, İran’ın enerji amacıyla nükleer programa sahip olmasını hiçbir zaman reddetmediğini” bildirdi.

Uluslararası toplumla İran ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını ifade eden Plassnik, ”Uluslararası toplumun bu konudaki ciddi uğraşılarını ve bu çabalarında ortak hareket ettiğini İran’ın anlayacağını ve olumlu bir tepki vereceğini umuyorum” diye konuştu. 

5 artı 1’in toplantısının ardından bugün ABD ve İngiltere dışişleri bakanları Condoleezza Rice ve Margaret Beckett ile ayrı ayrı birer görüşme yaptığını belirten Plassnik, ”İran’ın kendisine uzatılan dostluk elini tutarak görüşme masasına bir an önce geri döneceğini umduğunu” kaydetti.

Plassnik, Viyana’da yapılan toplantı ve ABD’nin bundan böyle İran-AB üçlüsü görüşmelerine katılmak istemesiyle, ”yıllardan beri gergin olan ABD-İran ilişkilerinde de gelecek vadeden yeni bir dönemin başladığını” söyledi.

Bu arada AB Dönem Başkanı Avusturya’nın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Thomas Stelzer, birlik üyesi 25 ülkeyle katılımı kesinleşen Bulgaristan ve Romanya’nın UAEK nezdindeki daimi temsilcilerine, Viyana’da dün gerçekleşen 5 artı 1 toplantısında kararlaştırılan, İran’ın nükleer programıyla ilgili öneri paketi hakkında bir brifing verdi.


 

1129630cookie-check‘İran masaya dönebilir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.