İran-İngiltere ipler geriliyor

İran’ın Londra Büyükelçisinin danışmalarda bulunmak üzere geçici olarak çağrılma kararının, Meclis Milli Güvelik ve Dış Politika Komisyonunun dünkü olağanüstü toplantısında alındığı belirtildi.

İki ülke ilişkilerinin Büyükelçilik seviyesinden maslahatgüzarlığa düşürülme önerisinin ise toplantıda kabul görmediği kaydedildi.

İran, cumhurbaşkanı seçim sonuçlarına ilişkin İngiltere hükümetinin açıklamalarını içişlerine müdahale olarak değerlendirip, bu ülkenin Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in, cuma hutbesinde ”İngiltere’nin müdahaleci açıklamalarını isim zikrederek eleştirmesinin” ardından İngiltere, İran’ın Londra Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak açıklama istemişti.

Bu arada, seçim sonuçlarına itiraz için yapılan gösterileri yönlendirmede rolleri olduğu gerekçesiyle yakalanan yabancı uyruklular arasında İngiltere vatandaşlarının da olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, önceki günkü açıklamasında seçim günlerinde İngiltere’den özel kişilerin İran’a geldiğini belirtmiş, bu ülkeyi İran’ın içişlerine karışmak ve halkı kışkırtmakla suçlamıştı.

1207730cookie-checkİran-İngiltere ipler geriliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.