İran ‘nükleer şölen’ yapmaya hazırlanıyor

Perviz Davudi, Buşehr nükleer santralının destek ünitelerinin açılışından sonra düzenlediği basın toplantısında, nükleer faaliyetlerinin belirlenen program çerçevesinde devam ettiğini belirtti ve “Uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin askıya alınmasını hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz” dedi.

“İran’ın nükleer programda kırmızı çizgisi bellidir” diyen Davudi, ön koşulsuz olarak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) kuralları çerçevesinde müzakereye hazır olduklarını ifade etti.

Davudi, nükleer yakıt çarkının tamamlanması için çalışmaların bütün hızıyla devam ettiğini belirterek, geçen yıl uranyumun ilk kez zenginleştirildiği 9 nisanda “nükleer şölen” yapacaklarını ve nükleer program konusunda halka ”güzel haberler” vereceklerini de kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da İslam devriminin 11 şubattaki yıl dönümü kutlamalarında “nükleer şölen” yapacaklarını söylemiş, ancak kutlamalarda şölen sayılabilecek hiçbir faaliyette bulunulmamıştı.

İran, uranyumu ilk kez geçen yıl 9 nisanda zenginleştirmeyi başardığını açıklamış, daha sonra da Natanz nükleer tesisinde küçük çapta uranyum zenginleştirme çalışmalarını başlatmıştı.

Hükümet, 9 nisan gününü “nükleer enerji günü” olarak ilan etmişti.

Başta ABD olmak üzere, nükleer silah üretmesinden endişe eden Batılı ülkeler, İran’dan uranyum zenginleştirme programını durdurmasını isterken, nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu ifade eden Tahran yönetimi faaliyetlerini durdurmaya yanaşmıyor.

 

 

1149180cookie-checkİran ‘nükleer şölen’ yapmaya hazırlanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.