İran: İnsan Haklarını asıl AB çiğniyor

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, yaptığı açıklamada, AB’nin geçen Cuma günkü İran’da insan hakları ihlallerine ilişkin bildirisini “İran’ın iç işlerine karışma” şeklinde değerlendirdi ve bildiriyi kınadı.

“AB, bize karşı bildiri yayınlamak yerine Avrupa ülkelerindeki sosyal adalet ve insan hakları ihlallerine baksın” diyen Hüseyni, AB üyelerine, “başka ülkelere ders vermek yerine, kendi yaptıklarını iyi değerlendirmelerini” tavsiye etti.

AB ülkelerinde insan haklarının çiğnendiğinin “çok açık” olduğunu söyleyen Hüseyni, bunlara, “gizli cezaevlerini, CIA tarafından tutuklananların Avrupa havalimanlarından nakledilmesini, azınlık grupları, Müslüman, göçmen ve mültecilere karşı olumsuz yaklaşımları” örnek gösterdi.

Kendilerinin de AB ülkelerindeki insan hakları ihlallerinden kaygılı olduklarını belirten Hüseyni, AB ülkelerini, “yandaşları olarak gördükleri” ABD ve İsrail’i, “davranışlarını değiştirmesi” konusunda girişimde bulunmaya çağırdı.

Hüseyni, her ülkenin kendi güvenliğini bozan unsurlara karşı girişimde bulunma hakkına sahip olduğunu ifade ederek, AB’den, “çifte standartlardan kaçınmasını ve insan hakları konusuna gerçekçi yaklaşmasını” istedi.

AB, geçen Cuma günü yayınladığı bildiride, “İran’da kadın ve erkeklere giyim hakkında baskı yapıldığını” belirtmiş ve “idam cezasının uygulanması konusundaki kaygılarını” dile getirmişti.

 

 


 

1151580cookie-checkİran: İnsan Haklarını asıl AB çiğniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.