“İran, Suriye’ye savaşçı taşıyor” iddiası

Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan muhalifler, uzun süredir İran’dan cepheye asker ve militan akışı olduğunu, pek çok çatışma noktasında bu unsurlarla mücadele ettiklerini öne sürüyordu.

İran’ın Suriye ve Irak’a savaşçı taşımak için Afganistan’dan yolcu uçakları kiraladığı iddia edildi.

Afganistan Meclisi Ulaşım ve İletişim Komitesi Başkanı Kays Hasan, uçağın maskeli silahlı savaşçıları İran’dan bölgeye naklettiğini duyurdu.

El Arabiya televizyonunun, Afganistan’daki Bohdi haber ajansına dayandırdığı habere göre, Afganistan Meclisi’nin önde gelen isimlerinden Hasan, Afganistan ile İran arasında imzalanan ve başkent Kabil ile İran’ın Meşhed kenti arasında karşılıklı yolcu taşınmasını öngören anlaşmanın ihlal edildiğini açıkladı.

Hasan, kiralanan Afgan uçağıyla yaklaşık bir aydır İran’dan Suriye ve Irak’a maskeli silahlı savaşçılar taşındığını ifade etti.

Afgan uçağını kiralayanın İran Devrim Muhafızlarına yakınlığıyla bilinen Mahan Sepehr havayolu şirketi olduğunu kaydeden Hasan, elinde geçen ay İran-Irak arasında pek çok sefer düzenlendiğini doğrulayan deliller olduğunu söyledi.

Hasan, uçağın pek çok defa Kabil’den Meşhed’e, oradan da Bağdat ve Necef’e uçtuğunu belirterek, İran makamlarının uçak personelinin yolcuları görmesine ya da kendilerine soru sormasına izin vermediğini kaydetti.

Afgan uçaklarının kiralanmasının olağan şartlarda kanuna aykırı olmadığını anımsatan Hasan, ancak bu uçakların hangi amaçla kullanılacağının araştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Afganistan Ulaşım ve İletişim Bakanı Muhammedullah Bettaş da “Afgan uçağı şüpheli kişileri taşımışsa bu konuyu soruşturmak gerekir. Bu konu ucu ulusal çıkarlarımıza dokunan siyasi bir konudur. İddia doğruysa bu suçu işleyenlerin adalete teslim edilmeleri gerekmektedir” dedi.

İran makamları ise konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı.

1460310cookie-check“İran, Suriye’ye savaşçı taşıyor” iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.