İran vizesiz UAEK başkanı değiştirildi

İran, programın başkanı Belçikalı nükleer denetçi Chris Charlier’yi kendilerine karşı yanlı bir tutum içinde olmak ve nükleer tesisleriyle ilgili gizli bilgileri Batılı ülkelere vermekle suçlamış ve değiştirilmesini istemiş, ayrıca Charlier’ye ülkeye giriş vizesi vermemişti.

UAEK’ya yakın üst düzey bir diplomatik kaynak, Reuters’a yaptığı açıklamada, Charlier’nin 1 Nisanda itibaren kurumun Brezilya ve Arjantin programının başkanlığına getirileceğini, yerine üst düzey bir kurum denetçisinin atanacağını söyledi.

Diplomatik kaynak, UAEK Başkanı Muhammed El Baradei’nin, İran’ın geçen ay resmi bir yazıyla Charlier’nin görevden alınmasını istemesinin ardından, “İran’ı memnun etmek için değil, İran’ın Charlier’nin ülkeye girmesini yasaklaması, görevini yapmasını imkansız hale getirdiği için İran denetim programının başkanını değiştirmeye karar verdiğini” söyledi.

İran’ın Charlier’nin kendilerine karşı olduğu ve gizli nükleer bilgileri Batılı ülkelere verdiği iddialarını reddeden diplomatik kaynak, “Ama sihirli bir çözüm yok. İran, Charlier’ye vize vermeyecek. İran’a gidemezse denetim görevini yerine getiremez. Hakkındaki karar Charlier’ye geçen hafta bildirildi” dedi.

Charlier’nin yerine daha önce Saddam Hüseyin döneminde Irak’ta denetim görevi yapmış bir denetçinin atanacağı belirtildi.

İran, geçen ay hepsi de Batılı ülkelerin vatandaşı 38 UAEK denetçisinin ülkeye girişini yasaklamıştı. UAEK’nın İran denetim programında 200 denetçi çalışıyor.

1146180cookie-checkİran vizesiz UAEK başkanı değiştirildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.