İran: Yaptırım petrol fiyatını artırır

İran Ekonomi Bakanı Davud Danişcaferi, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, ”kendilerine BM tarafından uygulanacak bir yaptırımın İran’ın ekonomik ve politik durumuna zarar vereceğini, bunun da petrol fiyatlarını Batı’nın beklentilerinin ötesinde yükselteceğini” söyledi. 

Dünyanın en büyük 4. ham petrol ihracatçısı olan İran, günlük 4.2 milyon varil ham petrol üretimiyle Suudi Arabistan’dan sonra OPEC üyeleri arasında da kinci sırada yer alıyor.

İran, ürettiği günlük ham petrolün 2.7 milyon varilini, Japonya, Çin, Güney Kore ve Tavyan’ın yanı sıra Avrupa ülkelerine de ihraç ediyor.

İran’ın nükleer silah üretmesinden endişe eden AB ülkeleri ve ABD, muhtemel yaptırımlar için İran’ın nükleer dosyasını BM Güvenlik Konseyi’ne havale etmek istiyor.

“ASKERİ MÜDAHALE DÜŞÜNÜLMÜYOR” 
 
Öte yandan AB Dış Politika ve Ortak Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, uluslararası toplumun, İran’a karşı askeri müdahale düşünmediğini söyledi.

Solana, İngiliz ITV televizyonuna yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlığın diplomasi yoluyla çözümlenmesi gerektiğini belirtti.

Diplomatların, Tahran’ın BM Güvenlik Konseyi’nde görüşülmesini ele almak üzere yarın Londra’da yapacağı toplantı öncesinde konuşan Solana, şunları söyledi:

”Hiç kimsenin aklında bu zamanda askeri müdahale bulunmuyor. Barışçı bir çözüm, diplomatik bir çözüm bulacağımızı umuyorum.”

1122120cookie-checkİran: Yaptırım petrol fiyatını artırır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.