İran’a göre nükleer uzlaşma yakın

Almanya’da açıklama yapan bakan Manuçehr Muttaki, zenginleştirilmiş uranyumun nükleer yakıt karşılığında yurtdışına gönderilmesi konusunda “uzak olmayan bir gelecekte” anlaşmaya varabileceklerini bildirdi.

Tahran’a yaptırım uygulanmasına karşı olan Çin, uluslararası toplulukla görüşmelerin “kritik bir aşamaya” girdiğini söylüyor.

Batılı bakanlar ise Muttaki’nin açıklamalarına şüpheyle yaklaşıyor.

İran, yüzde 20 zenginleştirilmiş nükleer yakıtı alıp, ülkenin en büyük nükleer araştırma reaktöründe kullanmak istiyor.

Uzmanlar bu noktada İran’ın düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumunun tümünü aynı anda yurt dışına göndermesinin önemli olduğunu söylüyor.

Zira uzmanlara göre İran’ın bu durumda, nükleer silah geliştirmesi daha da zorlaşacak. Çünkü yüksek düzeyde zenginleştirilen uranyum, silah üretiminde de kullanılabiliyor.

İran’ın nükleer silah geliştirdiğinden şüphelenen Amerika Birleşik Devletleri gibi Batılı ülkeler ise Tahran’ın bu teknolojide ustalaşmasından çekiniyor.

İran ise suçlamaları reddedip, nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor.

Tahran’ın uranyumunu, daha fazla işlenmek üzere yurt dışına göndermesine yönelik öneri, geçtiğimiz yılın Ekim ayında Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan gelmişti.

İran’ın öneriye olumlu yaklaşmaması yüzünden Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı müttefikleri, İran’a dördüncü kez yaptırım uygulanmasını öngören bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi’ne sunmak istiyordu.

Ancak Konsey’in daimi üyelerinden Rusya ve Çin, İran’a yeni yaptırımlar uygulanmasına şüpheyle yaklaşıyordu.

ABD, Tahran Birleşmiş Milletler’in, düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu yurt dışına göndermeye yönelik önerisini kabul etmek istiyorsa, bunu BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na bildirmesi gerektiğini söyledi.

İran, BM’nin geçen yıl getirdiği öneriye önce olumlu yaklaşmış, konu hakkında müzakereler devam ederken tavır değiştirerek, öneriyi reddetmişti. (BBC)

FOTOĞRAF: Ahmedinejad, ‘Dünyada kimseyle savaşımız yok’ dedi

1194140cookie-checkİran’a göre nükleer uzlaşma yakın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.