‘İran’a haksızlık yapılıyor’

Avrupa gazeteleri, nükleer programı tartışma yaratan İran’la ilgili son gelişmelere de geniş yer ayırdı. BM’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili bir raporu, Güvenlik Konseyi’ne göndermeyi kararlaştırmıştı.

The İngiliz Times gazetesi yazarı Bronwen Maddox konseyin ilk aşamada İran’dan, uranyum zenginleştirmeyi durdurmasını ve Atom Enerjisi Kurumu denetçilerini kısa sürede ülkesine kabul etmesini isteyeceğini yazdı. Maddox yazısını şöyle sürdürdü:

“Güvenlik Konseyi daha sonra İran’ın önde gelen isimlerinin yabancı bankalardaki hesaplarını dondurabilir, İranlı diplomatlara seyahat yasağı uygulanabilir, İran’ın Dünya Kupası dahil bazı spor etkinliklerine katılması yasaklanabilir. New York’ta kimse yaptırım kelimesini kullanmak istemiyor. Kimse, Irak’a karşı uygulandığı gibi 12 yıl süren yaptırımlardan yana değil. Zira, Gıda Karşılığı Petrol programı, BM’in en büyük yolsuzluk skandalına dönüştü.”

İspanyol gazetesi El Pais ise BM Güvenlik Konseyi’nde İran konusunda uzlaşma sağlamanın zor olacağı inancında. Gazete Rusya ve Çin’in veto gücünü hatırlatarak; Batılı olmayan bazı ülkelerin Pakistan, İsrail ve Hindistan’la kıyaslandığında İran’a haksız davranıldığına inandıkları değerlendirmesini yaptı.

Ancak El Pais’e göre en büyük sorun, yalanları ve bazı bilgileri gizlemesi sonrası İran’ın Batı’da güvenilirliğini yitirmesi…

Alman gazetesi Der Tagesspiegel ise Berlin ve Paris’in sorunun çözümünde öncü rol oynaması gerektiği inancında. Gazete Almanya ve Fransa’nın Irak Savaşı’na karşı çıkmalarının, bu ülkelerin Tahran’la müzakerelerde ağırlıklarını arttırdıklarını savundu. Der Tagesspiegel, Berlin ve Paris’in Londra’nın kaybettiği itibarı telafi etmesi, Washington’a da arka planda kalması yolunda tavsiyede bulunulması gerektiği kanısında…

1124640cookie-check‘İran’a haksızlık yapılıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.