İran’a karşı uzlaştılar

Rusya tutum değiştirdi. ABD ve Rusya, İran’ın nükleer programı konusunda daha yakın işbirliği yapabilecekleri mesajı verdiler.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Obama, Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’ın barışçı nükleer enerji edinmeye çalışabileceği, ama nükleer silaha sahip olmaması gerektiği yönünde stratejik bir hedef paylaştıklarını söyledi.

Amerikan Başkanı, ”Eğer İran görüşmelere ciddi yanıt vermez ve uluslararası topluma taahhütlerine sadık olduğu, nükleer silah geliştirmediği güvencesi veremezse, o zaman yeni adımlar atmak zorunda kalacağız ki, ciddi ek yaptırımlar bir olasılıktır” dedi.

‘Kaçınılmaz olabilir’

Rusya lideri Medvedev de, ”Görevimiz İran’ın barışçı nükleer programını sürdürürken, nükleer silah edinmesini önlememize olanak sağlayacak teşvikleri içerecek bir sistem yaratmaktır” diye konuştu.

Rus lider, bazı durumlarda yaptırımların kaçınılmaz olacağını da vurguladı.

Rus bir diplomat da gazetecilere eğer denetçiler ortaya yeterli kanıt koyarlarsa Moskova’nın yaptırımları destekleyeceğini söyledi.

İşbirliği sinyalleri

İran ve aralarında ABD’nin de bulunduğu BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle Almanya gelecek hafta nükleer program konusunu görüşmek üzere biraraya geliyor.

BBC diplomasi muhabiri, Rusya’nın tutumundaki değişimin, Washington ve Moskova’nın bir dizi uluslararası sorunda birlikte çalışabileceklerini ortaya koyduğunu söylüyor.

Barack Obama da, gelecek hafta yapılacak toplantı öncesinde İran’ın karşısında oturacak ülkelerin birleşik bir tutum izlemelerini sağlamaya çalışıyor.

Rusya yaptırımlara karşıydı.

Ancak Washington’un Rusya yakınlarında yaşama geçirmeyi planladığı ”füze kalkanı” projesini askıya aldığı açıklamasından sonra ilişkilerde, Washington-Moskova hattında bir yumuşama gözlendi.

Bazı uzmanlar, Rusya’nın İran’a yaptırım uygulanması önerisine kapalı olmamasını Washington’un bu son politika değişikliğine bağlıyor. (BBC)

1193680cookie-checkİran’a karşı uzlaştılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.