‘İran’a mı? Siz buyurun Mrs Rice…’

Berlin’de Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile ortak basın toplantısında konuşan Rice, iki ülkenin ortak değerlere sahip olduğunu ve ikili ittifakın gücü sayesinde, özgür ve barış içinde bir Avrupa yaratılabildiğini söyledi. Dışişleri Bakanı, benzer ilkifatı Londra’daki basın toplantısında da yaparak, İngiltere’nin ABD’nin en iyi müttefiki olduğunu söylemişti.

İRAN’I TEHDİTE DEVAM

Düzenlenen ortak basın toplantısında Rice, uluslararası kamuoyunun nükleer silahlar konusunda birlik içinde olduğunun İran tarafından bilinmesini istedi. Rice, “İngiltere, Fransa ve Almanya, İran’a bir şans verdiler. İran’ın bu şansı kaçırmamasını diliyorum” dedi.

Ortadoğu’nun bir demokrasi reformu ve değişim süreci geçirmesinin gereğini savunan Rice, “İran halkı da hak ettiği özgürlüklere kavuşmalı, ancak İran yönetiminin tutumunun aksi yönde” diye konuştu.

Schröder ise, Washington ile demokrasinin dünyaya yayılması konusunda görüş birliği içinde olduklarını, ancak yöntem konusunda ayrıldıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Londra görüşmeleri sonrasında da ABD’nin İran’a yönelik bir askeri saldırı planının, kendi deyimiyle, ‘bu aşamada’ gündemde olmadığını belirtse de “müdahale olasılığı”nı ima etmişti.

ALMANYA: DİPLOMATİK YOL
Almanya Başbakanı Schröder ise, Amerikan işgali konusunda önceki fikir ayrılığına karşın, istikrarlı ve demokratik bir Irak’ın Amerika ile ülkesinin ortak hedefi olduğunu söyledi.

Schröder İran konusunda da diplomatik yaklaşımının doğru yol olduğunu sözlerine ekledi.

Toplam sekiz Avrupa ülkesini kapsayan programa Irak savaşının en ateşli muhaliflerinden Almanya ve Fransa sonradan dahil dahil edilmişti.

Rice’ın sonraki durakları Polonya, Türkiye ve Fransa olacak. Rice’ın İsrail ve Filistinli yetkililerle de bir araya gelmesi bekleniyor.

Rice gezisini sürdürürken uluslararası ajanslar, “ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, yerine gelecek kişinin atanmasının Kongre tarafından onayını beklemeden, bugün görevinden gizlice ayrıldı”ğını duyurdu.

THE INDEPENDENT: TAHRAN YUMUŞAYABİLİR

Rice’in gezisi İngiliz medyasında da geniş yer buldu. Ciddi İngiliz gazetesi The Independent, “Tahran, Amerika’yla köprüleri inşaya çalışabilir” başlığıyla “İran liderlerinin, George Bush’un ulusa sesleniş konuşmasına tepkilerine karşın, haziran ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminin favorisi eski başkan Haşimi Rafsancani, farklı bir üslup benimseyebilir” yorumunda bulundu.

Gazete, Rafsancani ve kendisini destekleyenlerin ABD ile bağların kopmasına neden olan 1980’deki rehine krizini hata olarak gördüğünü öne sürdü.

Ekonomi gazetesi The Financial Times ise, Rice için bir kulis gezisi olduğunu yorumlayarak “İttifaklar ve diplomasi, Amerikan dış politikasının köşe taşları olacak” mesajını içerdiğini yazdı.

FOTOĞRAF: ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder… İran’a karşı askeri müdahale yerine politik yolun izlenmesini savunan Schröder, fotoğrafta ‘İran’a mı? Siz buyurun Ms Rice…’ dercesine poz verirken…

1098720cookie-check‘İran’a mı? Siz buyurun Mrs Rice…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.