İran’a nükleer alternatifi öneriler sunulacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın, İran’a nükleer programı konusunda sunulacak paket anlaşmaları basına sızdı. 
  
İngitere’de yayınlanan The Independent gazetesi, paket hakkında basına sızan şu bilgileri şöyle aktardı:

“Öyle anlaşılıyor ki Viyana’da üzerinde uzlaşılan pakette, İran’ın kendisinin uranyum zenginleştirmeye ihtiyacı kalmaması amacıyla hafif su reaktörüne sahip olması ve dışarıdan atom yakıtı tedariğinin garanti edilmesi gibi teklifler yapılıyor. Yaptırımlar arasında ise ekonomik bazı tedbirler alınmasından önce, İranlı yetkililere vize yasakları uygulanması ve banka hesaplarının dondurulması gibi önlemler öngörülüyor.”

İRAN’IN ABD’YE YANITI NE OLACAK?

İran’ın Amerika’dan gelen; ‘görüşmeye hazırız’ teklifine vereceği yanıt da İngiltere basının merak konusuydu.

The Financial Times gazetesi, Washington’un adımı ardından İran üzerindeki baskının arttığını yazdı. 

The Guardian gazetesi de başyazılarından birini bu konuya ayırdı.

“George Bush, İran’la nükleer programı hakkında doğrudan görüşmeye razı olarak nihayet doğru adımı attı. Ahmedinecad ve yardımcılarının ne olmasını istedikleri hakkında dikkatlice düşünmeleri gerekiyor” yorumunu yapan gazete şöyle devam etti:

“Hava saldırısı ya da rejim değişikliği söylemleri en azından şimdilik yerini çok taraflı diplomasiye bıraktı. Amerika’nın adımı büyük pazarlıktan ziyade taktik bir dönüşüm olarak sunulsa da, İran’ın uzlaşmaz bir tutumu BM Güvenlik Konseyi’nde daha büyük bir tepkiyle karşılanacaktır.”

The Guardian yazarı Jonathan Steele’in görüşleri ise özetle şöyle;

“Tahran Avrupa’yla saldırmazlık anlaşması yapmak istemiyor. Böyle bir anlaşmayı, kendisini gerek askeri saldırıyla, gerekse rejim değişikliğini dışarıdan destekleyecek programlara kaynak aktarmakla tehdit eden tek ülke ile – ABD ile yapmak istiyor. ABD faktörü olmaksızın da Körfez’deki istikrarsızlık İran’ı endişelendiriyor. Irak’ta iç savaş çıkması, Türkiye’nin ve Irak’ın Arap komşularının müdahalesi İran için bir felaket olur. Eğer Amerika Irak’tan çekilmek istiyorsa, bunun için de İran’la dialog kurulmasına ihtiyacı var. Amerikalılara koşulsuz görüşmelerde bulunma çağrısı yapılmalı.”

1129650cookie-checkİran’a nükleer alternatifi öneriler sunulacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.