‘İran’a operasyon başarısız olur’

Raporda, “Hala, İran’a askeri operasyonun başarılı olma ihtimalinin zayıf olduğunu ve bölge genelinde aşırı şiddetli tepkilere neden olabileceğini sanıyoruz” denildi.


İngiliz parlamenterler, İngiltere hükümetine, İran’ın nükleer programıyla ilgili sorunun diplomatik yollardan çözülmesi amacıyla Amerikan yönetiminin ikna edilmesi için ABD’ye baskı yapılması tavsiyesinde bulundular.


Komisyon, İran’a yeni uluslararası yaptırımlar uygulanması halinde, bunun sonuçlarının olumsuz olabileceği uyarısında da bulundu.


Raporda, İngiliz hükümetinin radikallerin lehlerine kullanabilecekleri her türlü eylemden kaçınması gerektiği vurgulandı ve olası bir operasyonun İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, 2009’daki seçimden önce reformculara karşı konumunu sağlamlaştıracağı ifade edildi.


Komisyon raporunda İran’ın 2015 yılında nükleer silah yapma kapasitesine sahip olmasının “kuvvetle muhtemel” olduğu da belirtildi.


Komisyon başkanı Mike Gapes, “elde ettiğimiz deliller ve İran’a yaptığımız ziyaret temelinde, İran’ın nükleer ihtiraslarının hala devam ettiğine inanıyoruz” dedi.


Gapes, İran’ın “2015’de nükleer silah kapasitesinde ‘atılım’ yapması kuvvetli bir olasılık” diye konuştu. Raporda “atılım”, “sivil nükleer teknik kapasitesi ve malzemeleri sayesinde kısa sürede bir nükleer aygıt üretme yeteneği” olarak tanımlandı.


Gapes, hiç kimsenin İran’ın nükleer silah geliştirmesine izin veremeyeceğini ve bu konunun en çok dikkat edilmesi gereken uluslararası konu olduğunu da söyledi.

810380cookie-check‘İran’a operasyon başarısız olur’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.