İran’a ‘Sakine’yi bırakın’ mektubu

Zinayla suçlanan İranlı kadının recm cezasına çarptırılması, İran’ı uluslararası alanda yoğun eleştirilerin hedefi haline getirdi.

İlgili Konularİran Sakine Muhammedi Aştiani’nin yanısıra, oğlu ve avukatı da cezaevinde tutuluyor.

Üçünün de serbest bırakılması talebini içeren mektupta imzası olanlar arasında Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, aktör Robert de Niro ve Robert Redford, ve Nobel edebiyat ödüllü yazar VS Naipaul yer alıyor.

Sakine Muhammedi Aştiani 2006 yılında zinadan suçlu bulunarak 99 kez kırbaçlanmaya mahkum edilmişti.

Ama aynı yıl kocasının ölümü ardından mahkemesi yeniden görülen kadın, bu sefer zina ve cinayetten yargılandı ve recm (taşlanarak öldürülme) cezasına çarptırıldı.

İran Yüksek Mahkemesi, verilen cezayı 2007 yılında onayladı.

Bu yıl başlarında Sakine Muhammedi Aştiani’nin salıverilmesi için başlatılan uluslararası kampanya ardından, Brezilya hükümeti kadına sığınma hakkı tanıdığını duyurdu.

Uluslararası kampanya karşısında recm cezasını askıya alan İranlı yetkililer, davayı yeniden gözden geçireceklerini söylediler.

İran hükümeti halen Sakine Muhammedi Aştiani’nin suçlu olduğunu ve cezalandırılması gerektiğini belirtiyor.

Geçen hafta İran devlet televizyonunda, Sakine Muhammedi Aştiani’nin kocasının öldürülüşünü itiraf ettiği şeklinde tanıtılan bir program yayınlandı.

Buna karşın, bazı İranlı yetkililer geçtiğimiz günlerde Sakine Muhammedi Aştiani’nin ölüm cezasından kurtulmasının olası olduğuna işaret eden yorumlarda bulundular. (BBC)

1270670cookie-checkİran’a ‘Sakine’yi bırakın’ mektubu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.