“İran’a savaş yaklaşıyor, dünya uyuyor…”

Times şu değerlendirmeyi yaptı:

“İran’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığı konusunda artık bu aşamada şüphe olmaması lazım. Dünyanın dördüncü en büyük petrol üreticisi olan İran’ın nükleer yeterliliği edinmeyi, sadece barışçı amaçlarla istediği yolundaki açıklamalar ise tatminkar bulunmadı. İran nükleer bomba üretmeye ne kadar yaklaştı, bu konuda tam bir fikir birliği yok. Ama henüz tamamen nükleer güç sahibi olmadığı fikri, evrensel kabul görüyor. Gerçekçi olan, bunun dünyanın önünde beliren bir sorun olduğunun kabul edilmesidir ve bir şeyler yapılabilmesi için hala zaman var. “

İngiltere’nin İran tutumu

Financial Times da İngiltere parlamentosunun İran krizinin bu sene başında yoğunlaşmaya başlamasından bu yana, Tahran’ın nükleer programını ilk kez kapsamlı şekilde ele aldığını yazdı.

Gazete İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’ın, İran’a karşı askeri güç kullanılması olasılığının gözardı edilmemesi gerektiği yolundaki sözlerine dikkat çekti. Bölge uzmanlarının görüşlerine yer veren Financial Times, herhangi bir saldırı durumunda, operasyonu İsrail ya da ABD’nin yönetmesinin bekleneceğini, ancak böyle bir saldırıya diplomatik ya da askeri destek verip vermeme konusunda İngiltere Başbakanı David Cameron’ın bir karar vermesi gerekeceğini öne sürdü.

Gazeteye göre bu konu, koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar ve kimi Muhafazakar Partililerin tepkini çekmeye aday.

840900cookie-check“İran’a savaş yaklaşıyor, dünya uyuyor…”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.