İran’a yapılan insan hakları ihlali

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, başkent Tahran’da düzenlenen “Bağlantısızlar İnsan Hakları ve Kültürel Çeşitlilik” konferansının açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın bugün insan hakları açısından çok da iyi bir durumda olmadığını belirtti ve buna büyük güçlerin otoriter siyasetlerinin neden olduğunu savundu. 

Dünyanın birçok noktasında insan haklarının çiğnendiğini, özgürlüklerin tehdit altında olduğunu kaydeden İran Cumhurbaşkanı, milyonlarca insanın temel hak ve özgürlüklerden mahrum bırakıldığını ifade etti. Ahmedinejad, “Dünya genelinde çiğnenen insan haklarının en hüzünlü örneği Filistin’dir. İsrail yıllardır Filistin halkına zulmediyor, bazı Batılı güçler de buna yardım ediyor” diye konuştu.

Irak’ın işgalinin de insan hakları ihlali olduğunu söyleyen Ahmedinejad, ABD’nin Irak’ı işgaliyle 160 bin kişinin öldüğünü, 600 bin kişinin yaralandığını, bir milyondan fazla insanın da evsiz kaldığını belirtti. Ahmedinejad, “Kendi ceplerini doldurmak için hiçbir cinayetten vazgeçmiyorlar” ifadesini kullandı. 

İran’ın, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) üyesi olduğunu ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasını (NPT) imzaladığını vurgulayan Ahmedinejad, kendilerini nükleer teknolojiden mahrum etmek isteyenler bulunduğunu savundu ve “Bu bir insan hakları ihlalidir. Bu konudaki tavırlarıyla İran halkına hakaret ettiler” dedi.
  

1157120cookie-checkİran’a yapılan insan hakları ihlali

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.