RAND Corporation: ‘Darbe söylentilerini’ gündeme taşıyan düşünce kuruluşunun raporu Türkiye’de nasıl tartışılıyor?

ABD merkezli düşünce kuruluşu RAND Corporation’ın Türkiye ile ilgili yayımladığı son rapor, son günlerde Türkiye kamuoyunda büyük tartışma yarattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün AKP Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Darbe tehlikesi hazırlığı varmış gibi gündemler, Türkiye’yi ana hedeflerinden saptırmaya dönük bir yaklaşımdır” dedi.

RAND Corporation’ın raporunda özellikle, Türk ordusundaki orta kademedeki subayların kaygılı olduğu, bunun yeni bir darbeye dahi yol açabileceği yönündeki tespit, yeni bir darbe tartışmasına yol açtı.

İktidar cephesinden gelen açıklamalarda ve iktidara yakın medya organlarında yapılan yorumlarda, genelde meydan okuma söylemi kullanılıyor.

Bazı kesimler, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un açıklamaları üzerinden başlayan “FETÖ’nün siyasi ayağı” ve “askerî vesayet” tartışmalarıyla raporun zamanlaması arasında paralellik kuruyor.

Muhalefet partilerinin ise tartışmalara daha temkinli yaklaştığı görülüyor. CHP’nin, tartışmaları gündem değiştirme hamlesi olarak gördüğü anlaşılıyor.

İnternet sitesi üzerinden indirilebilen rapor, “Turkey’s Nationalist Course” (Türkiye’nin Milliyetçi Yönelimi) başlığını taşıyor.

Raporun girişinde, Türkiye ve ABD’nin 60 yıldan fazla bir süre stratejik bir ortaklık geliştirdikleri ancak son yıllarda iki ülke arasında ciddi sorunların yaşandığı belirtiliyor.

Raporda varıldığı belirtilen temel bulgular özetle şöyle sıralanıyor:

– Türkiye, kutuplaşmış bir ülke olmaya devam ediyor.
– Ankara, geleneksel müttefikleri ve Avrasya’daki komşularıyla ilişkilerini dengeliyor.
– ABD-Türkiye ilişkileri istikrarsız olmaya devam edecek ancak ilişkilerdeki büyük bir kırılma engellenebilir.

Rapor, önümüzdeki on yıl içinde iki ülke arasındaki sorunların ne olabileceğine dair tespitler yapıp ortaklığı sürdürülebilmesi için önerilerde bulunuyor. (BBC TÜRKÇE)

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-51552464

2387620cookie-checkRAND Corporation: ‘Darbe söylentilerini’ gündeme taşıyan düşünce kuruluşunun raporu Türkiye’de nasıl tartışılıyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.