İran’da Kürt aydınlara tutuklama

İran Devrim Mahkemesi, İran İslam Cumhuriyeti yasalarına aykırı davrandıkları  gerekçesiyle Erdalan Eyaletinde, Sait Saidi, İclal Kayami ve Roja Tului ile  insan hakları savunucularından  Saman Resulpur’u tutuklayarak yargılamaya başladı.

Kürt İnternet sitesi ANF’’nin Mahabad kaynaklı haberine göre, İran, yasadışı ilan ettiği  Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK)’a karşı son günlerde yoğunlaştırdığı  baskılardan sonra, şimdi de ülkedeki  Kürt yazar ve sanatçılara  yöneldi. 
 
ROJ TV’YE DE ÇIKMIŞ

Tutuklanan 3 Kürt gazeteci, “İran Devletinin güvenliğini tehlikeye sokmak” suçundan yargılanıyor. 
 
Mahabat’ta tutuklanan ve Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü’nün Mahabad Şubesi Başkanı Saman Resûlpûr, ise İran’a karşı silahlı mücadele veren  bir Kürt örgütündeki militan kardeşini  ziyaret ettiği için tutuklandı ve yargılanması devam ediyor.

Daha önce de, İran’da yasadışı sayılan  Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK)’a yardım ve yataklık ile “İran devletinin güvenliğini tehlike sokmak”  suçlarından yargılanan Resulpur, kefaletle serbest bırakılmıştı.

Çıktıktan sonra bir çok kez PKK’nın yayın organı Roj TV’ye çıkan Saman Resulpur, Türkiye ve Iran karşıtı konuşmalar yapmıştı.

ROJ TV’ deki bu konuşmalardan sonra  tekrar harekete geçen Mahabad Devrim Mahkemesi, İran aleyhinde sarfettiği sözlerden sonra Resupru’u yeniden tutukladı. Halen cezaevindebulunan Resulpur’un bu davadan serbest kalabilmesi için  6 Milyon İran Tümeni kefalet parası ödemesi gerekiyor.

Öte yandan, İran’ın, ayrılıkçı Kürt örgütü PJAK’a karşı başlattığı operasyonlar da yoğun bir şekilde devam ediyor.

1120730cookie-checkİran’da Kürt aydınlara tutuklama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.