İran’da protestolarda yedi ölü

Musavi yeni bir seçime hazır olduğunu açıkladı. Radyoya göre olay, seçimlere hile karıştığını söyleyen kalabalıkların Azadi Meydanı’ndaki askeri bir hedefe saldırması üzerine gerçekleşti.

Ancak dünkü gösterileri izleyen BBC muhabiri Jon Leyne, protestoların son derece barışçı bir havada geçtiğini söyleyerek bu açıklamanın kendisine “inandırıcı gelmediğini” belirtiyor.

Bu arada İran Muhafızlar Konseyi, seçim sonuçlarını “geçici” ilan etti.

Konsey yenildiği açıklanan adaylardan Musavi ve Rızai’nin başvuruları üzerine sonuçları incelemeye almıştı.

Muhabirimize göre bu, Cuma günü seçimleri kazandığı ilan edilen Ahmedinejad’a desteğin zayıflamakta olduğu şeklinde yorumlanabilir.

Başkentte dün yüzbinlerce kişi, polisin gerçek kurşun kullanma tehdidine rağmen ve “Diktatöre ölüm” sloganları atarak yürümüştü.

Tahran muhabirimiz Jon Leyne, bunun İran İslam Cumhuriyeti’nin 30 yıllık siyasi tarihinde yapılan en büyük gösteri olduğunu söyledi ve mitingi “siyasi bir deprem” sözleriyle tanımladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybettiği ilan edilen Mir Hüseyin Musavi, bu mitingde Cuma günkü oylamadan beri ilk kez yandaşlarına seslendi.

Musavi taraftarlarına yeni bir seçime hazır olduğunu söyledi.

Tahran’daki Devrim Meydanı’nda toplanan yandaşlarına, otomobilinin üzerine çıkarak konuşan Musavi, “Halkın oyu, Musavi ya da herhangi başka bir isimden daha önemlidir.” dedi.

SEÇİM SONUÇLARI
Ahmedinejad: %62,6
Musavi: %33,8
Rızai: %1,7
Kerrubi: %0,9
Katılım: %85
Kaynak: İran İçişleri Bakanlığı

İran Yüksek Seçim Kurulu, Ahmedinejad’ın seçimleri ezici bir çoğunlukla kazandığını ilan etmişti.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad da hile iddialarını reddederek oylamanın âdil ve usulüne uygun bir şekilde gerçekleştiğini söylüyor.

Ahmedinejad ülkesindeki huzursuzluğa rağmen bugün Şangay İşbirliği Örgütü’nün zirvesine gözlemci olarak katılmak üzere Moskova’ya gitti.

Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de seçim sonucunun Ahmedinejad için muazzam bir başarı olduğunu söylemişti.

Dış tepkiler

Başkan Barack Obama, seçimler sonrasında ilk açıklamasını dünkü gösterilerden sonra yaptı.

İran’daki şiddet olaylarından derin bir rahatsızlık duyduğunu söyleyen Obama, liderlere ifade özgürlüğüne ve demokratik sürece saygı gösterme çağrısı yaptı.

Obama dünyanın İranlı göstericileri heyecanla izlediğini ancak ülkesinin İran hükümeti ile doğrudan diyalog çabalarını sürdüreceğini söyledi.

“Amerika’nın alacağı tavrın İran’da bir mesele haline gelmesini istemediğini” söyleyen Başkan Obama, seçimlere hile karışıp karışmadığı konusunda birşey söyleyecek kadar kanıta sahip olmadığını belirtti.

AB de İranlı yetkililerden hile iddialarının soruşturulmasını istedi.

İngiltere ve Almanya’nın dışişleri bakanları ayrıca, göstericilere karşı zor kullanılmasının “asla kabul edilemez” olduğunu belirtti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise İran’daki tartışmaların bu ülkenin iç meselesi olduğunu belirtti.

Davutoğlu “Bu tartışmaların en sağlıklı şekilde neticelendirilmesi ve Türkiye ile İran arasındaki köklü ilişkilerin aynı şekilde sürdürülmesi hepimizin dileğidir.” dedi. (BBC)

OBAMA’DAN ÇAĞRI

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İranlı seçmenlerin oylarının akıbetini bilme hakkı olduğunu belirterek, ”İranlı seçmenlerin sesine kulak verilmeli” dedi. Obama, seçime hile karıştırıldığı iddialarının araştırılması çağrısında bulundu.

Obama, İran’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra meydana gelen gelişmelerle ilgili İran’da yeni şiddet olayları meydana gelmeden, seçime hile karıştırıldığı iddialarının araştırılmasını istedi. İran’daki seçimlerden sonra çıkan şiddet olaylarının kendisini ve tüm Amerikalıları rahatsız ettiğini söyleyen Obama, görüş ayrılığını ifade etmenin şiddete yol açmaması gerektiğini dile getirdi. Obama, ”Son bir kaç günde televizyonlarda gördüklerim karşısında sesiz kalmam yanlış olurdu” diye konuştu. ABD’den gözlemcilerin İran’daki seçim sürecini izlemediğini, dolayısıyla sonuçların geçerliliği ile ilgili bir fikri olmadığını kaydeden Obama, ancak seçmenin tercihine saygı duyulması gerektiğini söyledi.

AHMEDİNEJAD RUSYA’DA

Ülkesindeki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarıyla ilgili tartışmalar nedeniyle dünya gündemine gelen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİO) zirvesine katılmak üzere Rusya’ya geldi. BBC, Ahmedinejad’ın ülkesinden ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, zirvede liderlerle mevcut küresel sorunların yanı sıra ikili ilişkileri ele alacağını söylediğini aktardı. Rusya’nın Yekaterinburg kentinde dün başlayan iki günlük ŞİÖ zirvesine, üye ülkeler Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın liderleri ile örgütün gözlemci ülkeleri Moğolistan, Pakistan ve Hindistan devlet başkanları katılıyor. İran, zirvede gözlemci statüsünde yer alıyor.

1206900cookie-checkİran’da protestolarda yedi ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.