İran’da reformcu adaylar seçim dışı

Devlet televizyonunun haberine göre Konsey, kayıt yaptıran 1010 kişiden yalnızca 6’sının adaylığını onayladı. 

Adaylıkları onaylananların tümünün tutucu kesimin temsilcileri olduğu dikkati çekti. 17 Haziran’da yapılacak seçimde adaylıkları onaylananlar arasında eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani de bulunuyor. Onay alan diğer adaylar ise eski polis şefi Muhammed Bagher Kalibaf, Radyo-Televizyon Kurumu eski başkanı Ali Laricani, Tahran Belediye Başkanı Mahmut Ahmadinecat, eski Parlamento Başkanı Mehdi Karrobi ve Devrim Muhafızları eski başkanı Muhsin Rezai.

Adaylığı onaylanmayan en güçlü reformcu isim ise eski kültür bakanı Mustafa Moin. Moin, reformist kesimin güçlü partisi İslami İran Katılım Cephesi’nin adayı idi.

REFORMCULARDAN SEÇİMİ BOYKOT ÇAĞRISI  
 
İran’daki reform yanlıları, cumhurbaşkanlığı seçimi için gösterdikleri adayların veto edilmesini yasa dışı bulduklarını kaydederek, seçimleri boykot çağrısı yaptılar.

Önde gelen reformcu parti İslami Katılım Cephesi’nin yöneticilerinden Mustafa Taczade, bunun aslında bir darbe olduğunu ifade ederek, kurulacak hükümetin de bu darbenin meyvesi olacağını kaydetti. 

İran’ın aşırı muhafazakar Anayasayı Koruyucular Konseyi, gelecek ay düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimi için aday kaydı yaptıran reformcuların seçime katılmasını engellemiş, İslami Katılımcılar Cephesi’nin tek adayı olan eski Eğitim Bakanı Mustafa Moin’in dosyasını da reddetmişti. 

Konsey kayıt yaptıran 1010 kişiden yalnızca tutucu kesimin temsilcilerinden 6 ismin adaylığını onaylamıştı.

 

1106870cookie-checkİran’da reformcu adaylar seçim dışı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.