İran’dan AB’ye büyük tepki

Devlet televizyonu, “İran ve Irak’ta on binlerce kişinin ölümünden sorumlu Halkın Mücahitleri örgütünün terörist örgütler listesinden çıkarılması, AB’nin insan hakları savunuculuğu iddiasıyla çelişmekte” ifadesi kullanıldı.

AB’nin, teröristleri “iyi teröristler” ve “kötü teröristler” diye sınıflandırdığı, kendi çıkarları doğrultusunda faaliyet gösteren teröristleri himaye ettiği görüşü savunuldu.

Terörizmle mücadelede AB’nin “ciddi olmadığı” belirtilerek, kararın “tamamen siyasi” olduğu ifade edildi.

Haberde, Irak hükümetinin, Halkın Mücahitleri üyelerini sınır dışı etme kararının, ABD tarafından engellenmeye çalışıldığı belirtildi.

“İRAN, AB’YE TEŞEKKÜR ETMİŞTİ”

İran, AB’nin 16 Temmuz 2008’deki kararında, Halkın Mücahitleri’ni “terör örgütü” olarak görmeye devam edeceğini açıklamasını olumlu karşılamış, kararda imzası olan ilgili tüm taraflara teşekkür etmişti.

Halkın Mücahitleri’nin, “terör örgütleri listesi”nden çıkarılma talebini görüşen AB, Halkın Mücahitleri’ni terörist bir grup, üyelerini de terörist olarak görmeye devam edeceğini ilan etmişti.

İran, Halkın Mücahitleri’ni, 2001’de terörist örgütler listesine alan İngiltere’nin bu örgütü Haziran 2008’de yargı kararıyla “terör örgütleri listesi”nden çıkarmasına da sert tepki göstermişti. İran, Londra yönetiminin kararını, “teröristlerle işbirliği yapmak” şeklinde değerlendirmişti.

Halkın Mücahitleri, ABD tarafından da “terör örgütü” olarak kabul ediliyor.

İran ve Irak arasında kısa süre önce yapılan güvenlik işbirliği görüşmelerinde, terörizmle mücadelede ortak hareket edilmesinin gerekliliği üzerinde durulmuş, bu çerçevede Halkın Mücahitleri üyelerinin Irak’tan sınır dışı edilmesi kararı benimsenmişti.

İran’da beş gün boyunca temaslarda bulunan Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubai, “İran’ın güvenliğinin tehdidi, Irak’ın güvenliğinin tehdit edilmesi anlamına gelir” diyerek, Irak topraklarının, İran’a karşı terörist eylemler için kullanılmasına izin vermeyeceklerini ilan etmişti.

“Terör örgütü Halkın Mücahitleri’nin barındığı Eşref kampı, iki ay içinde tarihin çöplüğüne atılacak” ifadesini kullanan El Rubai, Halkın Mücahitleri örgütü üyelerinin ya İran’a iade edileceğini ya da üçüncü bir ülkeye gönderileceğini belirtmişti.

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin başkanlığındaki Baas rejiminin himaye ettiği Halkın Mücahitleri’nin saldırılarında, aralarında devlet adamlarının da bulunduğu binlerce İranlı ile Irak vatandaşı hayatını kaybetti.

1186220cookie-checkİran’dan AB’ye büyük tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.