İran’dan ‘Erdoğan’ yorumu

İran Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e verdiği cevabı “takdirle” karşıladığını söyledi.

Ayetullah Rafsancani, Tahran Üniversitesi bahçesinde verdiği cuma hutbesinde, Başbakan Erdoğan’ın Davos’taki “Gazze Orta Doğu İçin Model” oturumunda İsrail Cumhurbaşkanı Peres’in Gazze’ye saldırıları savunmasına verdiği cevabı ve salonu terk etmesini değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan’ın Peres’e hitaben “Sesin çok yüksek çıkıyor. Benden yaşlısın biliyorum ki sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüz, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum” şeklindeki sözlerini aktaran Rafsancani, “Başbakan Erdoğan iyi bir iş yaptı, takdir ve teşekkür ediyorum” dedi.

Halkın ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla Başbakan Erdoğan’ı büyük bir coşkuyla karşılamasına ilişkin olarak da Rafsancani, “Türkiye halkına da başbakanlarını karşıladıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

Oturum sunucusunun Başbakan Erdoğan’ın sözünü kesmeye çalışmasını ve eliyle Erdoğan’ın omuzuna dokunmasını “küstahça bir davranış” diye eleştiren Rafsancani, “Erdoğan’ın Tevrat’taki ‘Adam öldürmeyin’ emrini” Peres’e okuduğunu hatırlattı.

“TÜRKİYE’YE SAYGISIZLIK YAPILMIŞTI”

İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki de Başbakan Erdoğan’ın Peres’e tepkisinin haklı gerekçeleri olduğunu söyledi.

Devlet televizyonuna konuşan Mutteki, Türkiye’nin arabuluculuk rolüyle Orta Doğu barışı için çabalarını artırdığı bir dönemde İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Ankara’yı ziyaret ettiğini hatırlattı ve “Siyonist Başbakan, bölgede hiçbir olay olmayacağına dair Türkiye’ye güvence vermişti. Ancak, onlar sözlerinde durmadılar ve ziyaretin hemen akabinde Gazze’ye saldırı başlattılar” dedi.

Mutteki, İsrail’in bu davranışının “Türkiye’de rahatsızlığa neden olduğunu ve büyük bir saygısızlık olarak değerlendirildiğini” kaydetti.
İranlı Bakan, Türk halkının da İsrail’in Gazze’deki saldırılarını “tarihte görülmemiş bir şekilde” protesto ettiğini belirtti.

1186750cookie-checkİran’dan ‘Erdoğan’ yorumu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.