İran’dan koşullu askıya alma

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) merkezinin bulunduğu Viyana’da görevli bir batılı diplomatın açıklamasına göre, İran’ın nükleer başmüzakerecisi Ali Laricani, hafta sonundaki görüşmede, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana’ya uzun bir şart listesi iletti.

İsminin açıklanmasını istemeyen Avrupalı diplomat, Tahran’ın iki ay süreyle uranyum zenginleştirmeyi durdurması karşılığında BM Güvenlik Konseyi’nden, Iran’a karşı faaliyetlerin durdurulması, yaptırımlar konusunun tamamen geri çekilmesi ve kendi topraklarında nükleer yakıt teknolojisine sahip olma hakkı verilmesini istedi.

BM Güvenlik Konseyi, İran’ın uranyum zenginleştirme işlemlerini, 31 Ağustos’a kadar durdurmasını istemişti. ABD, bu süreyi kabul etmeyen Tahran’ın olası yaptırımlarla karşı, karşıya bulunduğunu bildirmişti.

Diplomatik çevreler, Laricani’nin dün, müzakereleri kolaylaştırmak amacıyla zenginleştirme işlemini, iki ay süreyle durdurmayı önerdiğini belirtmişlerdi.

FT: İRAN İLE GÖRÜŞÜN

Öte yandanİngiltere’nin ciddi ekonomi gazemesi The Financial Times (FT) başyazısında da “5 yıl geride kaldı. Amerika, zafer kazanmaktan çok uzakta” diye yazdı.

“Bu noktada ABD diplomasisinin harekete geçmesinin zamanı geldi” diyen gazete şu yorumu yaptı:

“Amerika, müttefiklerin de tam desteğiyle İran’la, her iki tarafın da güvenlik kaygılarını gideren bir detanta ulaşmanın mümkün olup olmadığını araştırmak için diplomasisini seferber etmelidir. Washington ayrıca Irak’ta istikrara kavuşulması için ve sonuçta Amerikan askerlerinin bu ülkeden çekilmesinin önünün açılması için Tahran’la bir anlayış birliğine varmalıdır. Gücün yanlış kullanımı, Araplar ve Müslümanlar nezdinde, Amerika ve Batı’nın itibarını yerle bir etti. Artık gerekirse caydırıcılık, gerekirse ödülle desteklenen diplomasiye gerçek bir şans vermenin zamanıdır.”


 

1136390cookie-checkİran’dan koşullu askıya alma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.