İran’dan İsrail’e tehdit

İran devlet televizyonunun haberinde, Ahmedinecad’ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile yaptığı telefon konuşmasında, “Siyonist rejim aptalca yeni bir hareket yapar ve Suriye’ye saldırırsa bu tüm İslam alemine yapılmış bir saldırı olarak kabul edilecek ve bu rejim çok sert bir karşılık görecektir” ifadelerini kullandığı belirtildi.

Haberde Ahmedinejac’ın ayrıca, “İslam Konferansı Örgütünün Siyonist rejim tarafından yaratılan yeni kriz konusunda daha faal olması bir zorunluluktur” dediği kaydedildi.

Suriye ve Hizbullah ile yakın bağları olan İran İslam hükümeti hiçbir zaman resmi olarak tanımadığı İsrail hükümeti için “Siyonist rejim” nitelemesini kullanıyor. 

İSRAİL FKÖ ÜSSÜNÜ VURDU

Öte yandan İsrail jetleri bu sabahın erken saatlerinde Lübnan’ın Bekaa vadisinde Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’ne ait üssü vurdu.

Lübnan polisi, Ahmet Cibril’e bağlı Suriye yanlısı FHKC-Genel Komutanlık örgütüne ait üssün bombalandığını bildirdi. FHKC-Genel Komutanlığının Lübnan’daki diğer üssü, Beyrut’un 15 kilometre güneyinde bulunuyor.
Suriye yanlısı Filistinlilerin mevzileri, İsrail tarafından ilk kez hedef alınmış oldu. İsrail jetleri, yine bu sabah Lübnan-İsrail sınırı yakınlarındaki Nakura bölgesini de bombaladı. Jetler, bölgeye 4 füze saldırısı düzenledi. Saldırılarda can kaybı olup olmadığı bilinmiyor.

Bu arada, İsrail, Hizbullah lideri Hasan Nasrullah’ı ortadan kaldırma tehdidini yineledi.
İsrail İçişleri Bakanı Ron Bar On, “Hizbullah lideri kendi kaderini kendi çizdi. Vakti geldiğinde kendisiyle hesaplaşacağız” dedi. İsrail, iki askerinin Hizbullah militanlarınca kaçırılması üzerine çarşamba günü Lübnan’a taarruza geçmişti.

ENDONEZYA’DAN İSRAİL’E KINAMA

Endonezya, İsrail’in Lübnan’da düzenlediği hava saldırılarını kınayarak, BM’ye, Ortadoğu’da yayılan çatışmaları sona erdimesi için yardım çağrısında bulundu.


Endonezya Dışişleri Bakanı Hasan Virajuda, “Çok sayıda masum sivilin öldüğü askeri harekatları kınıyoruz” dedi.
Virajuda, BM Güvenlik Konseyinden de ihtilafların sona ermesi için müdahale etmesini isteyerek, taraflar arasında diyalog başlatılması gerektiğini vurguladı. İsrail, Hizbullah’ın önceki gün iki askerini kaçırmasından sonra başlattığı saldırıları artırmıştı. Saldırılarda önceki günden bu yana 61 kişi öldü.

RİCE’TAN LÜBNAN VE İSRAİL’E ÇAĞRI

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Lübnan ve İsrail arasında yaşanan olayların ilgili tarafların sorumlu hareket etmesiyle çözümlenebileceğini söyledi.

Rice, ABD Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile birlikte Almanya’nın Stralsund kentinde bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında, Suriye’nin sorumluluk bilinciyle hareket etmesinin zorunlu olduğunu ve olayların başlamasında sorumluluğu bulunanlara baskı yapması gerektiğini belirten Rice, İsrail’den de kendini dizginlemesini ve sivil kayıplara neden olmaktan ve sivil alt yapıya zarar vermekten kaçınmasını istediklerini kaydetti.
İsrail’i Beyrut’taki havaalanları ve diğer hedeflere saldırdığı gerekçesiyle eleştirmeyi reddeden Rice, “Her bir eylemi tek tek yargılamaya çalışmayacağım” dedi.

Rice ve Hadley, şiddetin, yeni filizlenmeye başlayan Lübnan demokrasisine zarar vermesinden duydukları endişeyi dile getirdiler. Rice, Lübnan hükümetinin 30 yıldan beri Lübnan’ı demokratik bir ülke haline getirmek ve Suriye’nin etkisini azaltmak için en iyi fırsatı yakaladığına işaret ederken, Hadley de “Bu Lübnan için hiç de ihtiyacı olmadığı, yeni bir güçlük daha yaratıyor” diye konuştu.

Hadley, ABD’nin, başta Mısır olmak üzere Orta Doğu’daki diğer ülkelerden, Hizbullah’a İsrailli tutsakları bırakması için baskı yapmalarını istediğini belirtirken, Rice da barış için en iyi şansın Lübnan’ın demokratik yapıya kavuşması ve Suriye güçlerinin Lübnan’ın dışına çıkarak orada kalmalarından geçtiğini söyledi.

 

 

 

 


 

1132160cookie-checkİran’dan İsrail’e tehdit

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.