İranlı kadın taşlanarak öldürülmeyecek

Zina yaptığı suçlamasıyla 99 kırbaç yiyen Aştiyani’nin taşlanarak öldürüleceğinin açıklanmasına uluslararası çevrelerden büyük tepki gelmişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, taşlanarak öldürmenin bir “Ortaçağ cezası” olduğunu söylemiş, İran’ın hâlâ bu cezaya hukukunda yer vermesinin insan haklarına saygı duymadığını gösterdiğini ileri sürmüştü.

Hague, İran’ın bu cezayı infaz etmesi halinde tüm dünyada dehşet uyandıracağını söylemişti.

İki çocuk annesi Aştiyani dört yıldır Tebriz’de cezaevinde tutuluyor.

İran yasalarına göre evlilik öncesi ilişkiye girenler 100 kırbaç cezasına çarptırılıyor.

Ancak evli olup zina yapanlara taşlanarak öldürülmeleri cezası veriliyor.

Times’a mektup

80’den fazla siyasetçi ve sanatçı bugün Times’ta açık bir mektup yayımlayarak, Aştiyani’yle ilgili gelişmeleri “korkuyla ve dehşetle” izlediklerini söyledi ve İran hükümetinden onun hakkında verilen adil olmayan kararı bozmasını istedi.

Bu kişiler arasında; İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’in yanı sıra eski Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ünlü aktörler Robert De Niro ve Robert Redford’la yine ünlü aktris Juliette Binoche da var.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün Londra’daki temasları sırasında, Times muhabirinin bir sorusu sonrası, Sakine Muhammedi Aştiyani’nin durumuyla ilgilenme sözü vermiş, “Bu konularda komşumuz İran’la birlikte çalışmaya ve karşılıklı istişarelerde bulunmaya çalışıyoruz” demişti.

Davutoğlu’nun bu sözlerine ilk sayfasında yer veren Times, Türkiye’nin İran üzerinde etkisi olan birkaç ülkeden biri olduğunu vurguluyor. (BBC)

1250930cookie-checkİranlı kadın taşlanarak öldürülmeyecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.