“İran’la müzakereye şans verilmeli”

Independent’tan Adrian Hamilton, İran’la müzakerelere bir şans vermenin zamanının geldiğini belirtiyor.

“İran rejiminin nasıl çalıştığını takip edenler, ülkenin baskı altında genellikle daha güçlüymüş izlenimi vererek hareket ettiğini bilirler” diyen Hamilton, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidinden geri adım attığını, körfezde bu hafta sonu yapılması planlanan deniz tatbikatını iptal ederek Avrupa Birliği’nin müzakere önerisine olumlu yaklaştığının altını çiziyor.

Independent yazarına göre İran’la muhtemel bir anlaşmanın zemini, İran’a nükleer programının barışçıl amaçlar için kalmasını sağlayacak sıkı bir kontrol karşılığında uranyum zenginleştirme çalışmalarına izin vermekte yatıyor.

“Askeri müdahale Hamaney’in işine gelir”

Times gazetesinden Amir Tahiri ise, İran yönetici elitinin 1800 yılında Rusya’nın güneye doğru açılmasından, Irak’ın Arap ülkeleri ve Batı’nın yardımıyla İran’ı işgale kalktığı 1980 yılına kadar uluslararası ilişkilerde uzmanlaştığını belirtip özetle şöyle devam ediyor:

“İran hem uranyum zenginleştirme programında, hem de Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin uyguladığı yaptırımlara karşı en iyi savunmanın saldırı olduğuna karar verdi. Amerika Birleşik Devletleri ile sınırlı bir savaştan yenilmeden çıkmak ise İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in son dönemde halka vaat ettiği zaferin üçüncü aşamasını oluşturacak. Bu nedenle de diplomatlara saldırı gibi provokatif eylemlerle Batıyı saldırıya kışkırtmaya çalışıyor.”

1332230cookie-check“İran’la müzakereye şans verilmeli”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.