Referandum sonrasında n’olcak şimdi?

“Dün arkadaşımla Holloway Road’da yürürken yanımızdan geçenler İngilizce olarak ‘Siz daha memleketinize dönmediniz mi? Defolun buradan’ diye laf attılar. 40 yıldır bu ülkedeyim, ilk böyle bir sataşmayla karşılaştım.” Bu sözler bir hemşehrime ait. Pişman olsa da kendisi de “AB’den çıkalım” diye oy verenlerden. “Benim gibi pişman olan çok. Bugün tekrar referandum olsa ‘kalalım’ derim” diyor..

Faşistler referandumda moral kazandı. Öyle ki bizim mahallede lâf atmaya bile cüret eder oldular. Pazartesi BBC’de referandum sonrasında faşistlerin ırkçı ve nefret saldırılarının arttığı haberi vardı.

Bazı sol kesim “kapitalizme zarar vereceğiz” diye AB’den çıkalım kampanyası sürdürdü. Şimdi faşistlerin ekmeğine yağ sürülmüş oldu. Hem kapitalizmin sınırı, dini ve kültürü yok ki? Kapitalizm çokuluslu olalı yarım asır oldu. Birleşik Krallık (BK), AB’den çıksa da kapitalizm çokulusluluğu ve Avrupa ile kankalığını sürdürecek. KOBİ’ler için belki bürokrasi artacak ama onu da çözecekler.

BK’nin AB’den çıkmasıyla BK vatandaşlarının Avrupa pasaportu da iptal olmuş olacak. İşin kötü yanı BK’de siyasi kriz ve parçalanma da gündeme gelecek. İskoçya ve Kuzey İrlanda, “BK mi, AB mi?” referandumuyla BK’den kopacak. İşte milliyetçilik böyle bir şey. “Biz İngiliziz!” dersen İskoçyayı, İrlandayı da kaybedersin. (“Türkçülük” yaparsan da Kürtleri)

Referandum tartıymasında her iki görüşün de artı ve eksileri vardı. BK solunun güle oynaya kampanya yapacak bir durumu yoktu. Hani deseler ki “Her ikisi de emperyalist bir birlik. Biz bu kavganın parçaıs değiliz!” Bu daha mantıklıydı.

BK’deki Türkiye ve Kıbrıs solu da geldikleri ülke ve toplumun çıkarlarını hesaba katmalıydı. Türkiye’yi kendi iç dinamiklerle demokratikleştirmekten çok uzağız. Acınacak bir durum ama bu böyle. Türkiye’yi AB içinde Almanya ve Fransa’ya karşı en çok destekleyen ülke (Samimi ya da değil) BK’ydi. Ne yazık ki Türkiye bu desteğini yitirecek. AB yolunda takiyye yapan AKP, bu işe sinsice seviniyor olmalı.

AB’den çıkılırsa Ankara Anlaşması da yatar diye hep yazdım çizdim. İlk kez uyarıyı, uzman görüşünü aktararak ben yapmıştım. Ankara Anlaşması’ndan dolayı son 10 yılda 5 bin Türkiyeli Londra’da çalışma ve oturum hakkı kazandı. Bu rakam az mı yahu? Bizim toplumdaki “Hayırcılar”, “Bizden sonrakiler tufan!” dedi. Olmadı efendiler.

Bizim toplumda, Brexit’çilerin Balkan ve Ortadoğulu göçmenleri bahane eden propagandasına kananlar da oldu. Yahu biz de göçmeniz. Üstelik BK, AB’yi takmadı ve göçmen girişinde kapıyı kendi çıkarına göre araladı hep. Ayrıca “BK, Ortadoğu’yu karıştıran ve masum sivilleri mağdur eden bir ülke. Göçmenlere kapıyı açması, ektiğini biçmesi gerekir” demeliydik.

BK ile AB’nin ilişkileri bundan sonra nasıl seyredecek bilinmez ama AB içinde oturum hakkı kesinlikle yitirilecek hatta vizesiz seyahat bile tartışılır konuma gelebilecek. Avrupa’da akrabası olanlara duyurulur. Üstelik sterlinin değer yitirmesinden dolayı her toplum üyesi tatil döneminde kafadan 500 sterlin kaybedecek.

Benim acizane bir önerim var. AB’den çıkalım diyenler AB’den çıkarılsın ve derhal AB pasaportları iptal olsun… Bir diğer öneri de AB’den çıkılma kararının “5 mi, 15 mi ya da 25 yıl sonra mı uygulanacağı” halka sorulsun.

Başbakan David Cameron’u tanıyan varsa önerimi (isim vermeden) kendisine iletsin lütfen. Ben kendisiyle kesintilerden bu yana konuşmuyorum da.

1085100cookie-checkReferandum sonrasında n’olcak şimdi?
Önceki haber‘Her an seçim olabilir, hazır olun’
Sonraki haberİngiltere’nin kredi notunu kıran kırana
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.