‘Referandumun kaldırılması, Türkiye için’

Fransa’da yayımlanan Gazetede Nathalie Raulin imzasıyla çıkan haberde, önce Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Jean-Pierre Jouyet, ardından dün kurumsal reformları incelemek için kurulan komisyonun başkanı Edouard Balladur’ün, ”AB’ye yeni üye olacak ülkeler için referandumu zorunlu kılan anayasa maddesinde değişikliğe gidilmesi” önerilerine geniş yer verildi.

”Türkiye’ye için iki farklı dil” başlığıyla verilen haberde, bir tarafta Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ”Türkiye’nin AB’de yeri yoktur” açıklaması yaparken, diğer tarafta yönetiminin referandum şartını kaldırarak, Türkiye’nin üyeliği kolaylaştıracak manevra yaptığı ifade edildi ve ”bunun hesaplanmış bir operasyon mu olduğu” sorusu yöneltildi.

Balladur dün yaptığı açıklamada, ”yeni AB üyelerinin onaylanması için referandumun dışında, ‘nitelikli çoğunlukla’ parlamentonun onay vermesi konusunda da bir seçeneğin bulunması gerektiğini” söylemişti.

Fransa’da, Bulgaristan ve Romanya’nın tam üyeliğinden sonra,yeni üye olacak ülkeler için referanduma gidilmesini öngören anayasanın ilgili maddesi 2005 yılında kabul edilmişti. Söz konusu anayasa değişikliği, müzakereler başlamadan önce Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanları ”yatıştırmak” için eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından ilk kez gündeme getirilmişti.

 

1158690cookie-check‘Referandumun kaldırılması, Türkiye için’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.