‘Reformlar yapıldı ama uygulama yavaş’

AB Komisyonu, Türkiye’ye ilişkin strateji ve değerlendirmelerini içeren belgelerini onaylayarak açıkladı. Açıklamadan sonra bir basın toplantısı düzenleyen Rehn, Türkiye ile ilgili yaptığı değerlendirmede, reformların uygulanması konusunda yeni çabalar gerektiğini bildirdi.


Rehn, Türkiye’den kısa ve orta vadeli beklentileri bulunduğunu, bunların belgelerde belirtildiğini anlattı. 1-2 yıl içinde çözüm umulan kısa vadeli beklentilere örnek veren Rehn, işkenceye karşı sıfır hoşgörü yaklaşımının sürdürülmesi, dokunulmazlık konusu, fikir ve basın özgürlüğü unsurları, Müslüman olmayan toplulukların hakları, kadın hakları ve sendikal haklar üzerinde durdu.


Olli Rehn, Türkiye’nin ekonomide kaydettiği ilerlemelerin AB Komisyonu tarafından ”selamlandığını” da söyledi.


İNSAN HAKLARI


Türkiye’nin özellikle insan hakları konusunda AB değerlerine tam uyması, her yerde gerçek bir hukuk devleti olması beklentisini dile getiren Rehn, insan haklarına ilişkin değerlerin pazarlık konusu edilemeyeceği mesajını Türk hükümetine ve kamuoyuna verdiğini belirtti.


KIBRIS SORUNU


Kıbrıs sorununun AB’ye katılım konusundan bağımsız olduğunu ifade eden Olli Rehn, ”Biz tam üyelik müzakerelerini başlatarak sözümüzde durduk, Türkiye’den de sözlerini tutmasını bekliyoruz” dedi. Olli Rehn, Türk limanlarının Rum gemilerine açılması, Türkiye tarafından imzalanan Ankara Antlaşması ek protokolünden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi beklentisi üzerinde durdu. Türkiye’nin nüfusu ve boyutlarıyla AB için özel bir yaklaşım ve çaba gerektirdiğini anlatan Rehn, ”İzlanda gibi bir ülkeyi bünyemize almak, elbette Türkiye’den daha kolay olur” dedi.


“İLERLEME RAPORUNU DİKKATLE DEĞERLENDİRECEĞİZ”


Öte yandan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin AB Komisyonu’nca açıklanan İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklığı Belgesi’ni dikkatle değerlendireceğini söyledi.


AB’ye üye ülkelerin Ankara büyükelçileriyle İngiliz Büyükelçiliği’ndeki aylık olağan toplantılarının öğle yemeği bölümünde bir araya gelen Gül, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin söz konusu belgeleri dikkatle değerlendireceğini belirterek, ”Bu belgelerde yer alan her nokta üzerinde anlaşamayabiliriz. Bununla birlikte, önceden olduğu gibi bu belgelerde bazı hassas konular olabilir. Yine de, kaygılarımızın çoğunu katılım süreci boyunca dile getirebileceğimize inanıyoruz” dedi.


Konuşmasında, müzakere sürecinin başarısı için her türlü çabayı göstermeye hazır olduklarını belirten Gül, buna rağmen, Türkiye’nin tek başına yapamayacağı şeyler olduğunu söyledi.


Buna Kıbrıs meselesinin çözümünü örnek gösteren Gül, ”Deneyimler, tek başına Türkiye’nin çabalarının, Kıbrıs konusunda kapsamlı bir çözüm için yeterli olmadığını gösteriyor” diye konuştu.


AÇIK GAZETE: İmajlarımızı kullananlardan yalnızca Açık Gazete imzasını silmemelerini rica ederiz.

1026150cookie-check‘Reformlar yapıldı ama uygulama yavaş’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.