Rehn: Türkiye’nin AB süreci yolunda

Rehn, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’la Türkevi’nde görüşmesinin ardından Türk gazetecilerin soruları üzerine, sürecin yolunda gittiğini belirterek, ”(Türkiye ve AB) birlikte siyasi karışıklıktan çıkmayı başarabildik ve şimdi Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine yeniden güç verme zamanı ve reformların kısa zamanda gerçekleşmesini umuyorum” diye konuştu.


Rehn, ifade özgürlüğüyle ilgili maddelerin daha önceden gözden geçirilmesini umduklarını, ancak şimdi önemli olanın fazla gecikmeksizin bu işin tamamlanması olduğunu söyledi. Rehn, özellikle ifade özgürlüğü ve dini özgürlüklerle ilgili olarak Türk yasalarının Avrupa standartlarını yakalaması gerektiği görüşünü savundu.


Türbanla ilgili bir soru üzerine ise Rehn, bunun Türkiye’nin iç konusu olduğunu, türbanın AB’yi ancak Türkiye’nin bu konuda daha önce karar veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına saygı göstermesi açısından ilgilendirdiğini belirtti.


Rehn, AB sürecinin Türkiye açısından demokratik laikliğin dayanak noktası olduğunu ve yeni anayasanın bugünkü Anayasa gibi ”demokratik, laik ilkelere ya da laik demokrasiye” saygı göstereceğine inandığını belirtti.



“REFORM ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEĞİZ”


Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın, AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile görüşmesinde “reform çalışmalarına devam edeceğiz” mesajını verdiği öğrenildi.


Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede Rehn de Türkiye’nin, demokratik süreç içinde geçen dönemde yaşadıklarını Türk demokrasisinin güçlenmesi olarak değerlendirdi ve bu durumdan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Rehn, “AB ile ilişkilere daha enerjik biçimde yoğunlaşalım” mesajını verdiği görüşmede Babacan da cevaben, meclis açılınca reform çalışmalarına devam edileceğini kaydetti.


Rehn’in, Türkiye’nin AB’ye katılım süreciyle ilgili olarak değişik yerlerde dile getirilen alternatif fikirleri kastederek, “Türkiye’nin AB üyeliği konusunda biz tamamen müzakere çerçeve belgesine bağlıyız, onu temel alıyoruz” dediği öğrenildi.


Babacan’ın yeni anayasa taslağı çalışmaları konusunda Rehn’e bilgi sunduğu ve anayasanın Kopenhag kriterlerine uygun olacağını anlattığı bildirildi.
 

1048680cookie-checkRehn: Türkiye’nin AB süreci yolunda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.