Reklamın parlayan yıldızı internet

Reklamcılar Derneği Genel Sekreteri Atilla Aksoy,  firmaların artık satış ve tanıtımda reklamın önemini daha iyi anladıklarını, bunun da sektörün hızlı bir şekilde büyümesine neden olduğunu söyledi.


Sektörün, büyüme ile birlikte reklamcılıkta yaygın olarak kullanılan televizyon, gazete, ilan tahtası ve radyoya interneti de eklediğini ifade eden Aksoy, Türkiye’de internet reklamcılığının yüzde 2’lik oranla henüz istenilen düzeyde olmamasına karşın hızlı bir büyüme trendi gösterdiğini belirtti.


Avrupa ve ABD’de internet reklamcılığının sektörden aldığı payın yüzde 15’ler düzeyinde olduğunu kaydeden Aksoy, “Yıllık 2 milyar dolarlık ciroya sahip Türkiye reklam sektöründe, internet reklamcılığı geçen yıl yüzde 40 büyüdü. Bu hızla, pastadan aldığı pay 2-3 yılda yüzde 6’lara ulaşabilir” dedi.


Türkiye’de 3 milyon 200 bin kayıtlı internet kullanıcısı bulunduğunu, müşteri portföyünün de değiştiğini ifade eden Aksoy, şöyle konuştu:
“Bugün artık tüketici pek çok ürünü satın alırken, ürün hakkında bilgi edinmek için haklı olarak internete başvuruyor. Tüketici, bunaltıcı şehir trafiğinde, ürünün özelliğini tezgahtardan dinlemek yerine, masasından bir tıkla tüm bilgilere ulaşıyor. Artan kullanıcı sayısına paralel olarak, reklam sektörü de, firmalar da internet üzerinden yapılan reklamları keşfetti. İnternet reklamcılığı, haklı olarak reklam sektörünün parlayan yıldızı haline geldi.”
Aksoy, internet reklamcılığının yaygınlaşmasında, düşük maliyet ve süre sınırı olmamasının da önemli bir avantaj sağladığını kaydetti.


“TIKLAMA BAŞINA MALİYET”


İnternet reklamcılığı alanında faaliyet gösteren ilk kuruluşlardan biri olan Reklam Net İnternet Hizmetleri sahibi Suat Şafak da, internet üzerinden yapılan reklamların, arama motorları ve arama dizinlerine kayıt ile tıklama başına maliyet şeklinde gerçekleştirildiğini söyledi.


Firmaların daha çok tıklama başına maliyet yöntemini kullandığını ifade eden Şafak, “İnternet reklamcılığının esası, reklamın tıklanmasıdır. Reklamın her tıklanışı ise firmaya geri dönüş demektir” dedi.


Reklamda internet kullanımının yeni olmasına rağmen, talebin giderek arttığını belirten Şafak, firmalarının geçen yıl yüzde 120 büyüdüğünü bu yılki beklentilerinin ise yüzde 100’ler civarında olduğunu kaydetti.


İnternet reklamcılığının diğerlerine göre ucuz olmasının, firmaları cezbettiğini ifade eden Şafak, “400 firma ile çalışıyoruz, her gün 3 yeni firma internetten faydalanmak için başvuru yapıyor” dedi.


Şafak, çalıştıkları firmalar arasında en fazla tıklananların ise günde bin tıklama ile bitkisel ilaç satışı yapan şirketler olduğunu sözlerine ekledi.

1053850cookie-checkReklamın parlayan yıldızı internet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.