Rektörler tarafsız cumhurbaşkanı istedi

Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin ortak açıklamayı okuyan Teziç, cumhurbaşkanının devletin başı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk Milletinin birliğini temsil etmenin yanı sıra Anayasal kurumlar arasında dengeyi, düzenli ve uyumlu çalışmayı gözetme yetkisi ve görevine de sahip olduğunu belirterek, ”Böylesi bir işlevin yerine getirilmesinin tarafsızlığı gerektirdiği kuşkusuzdur. Tarafsız bir cumhurbaşkanı siyasal rejimimizin güvencesidir” dedi.


Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:


“Anayasamız cumhurbaşkanının cezai açıdan yalnızca vatana ihanetten sorumlu olabileceğini öngörüyor. Bu makama aday olacak kişilerin geçmişte sorumluluk doğurabilecek bir suçlandırma altında olmamaları büyük önem taşımaktadır…
3 Kasım seçimleri %45 oranındaki geçerli oyun Mecliste temsil edilmemesi nedeniyle bir temsil zafiyeti de yaratmıştır. Bu temsil zafiyetinin Cumhurbaşkanlığı makamına taşınmaması için cumhurbaşkanı seçiminde TBMM’de bir uzlaşmanın gerçekleşmesi de kaçınılmazdır.”


Teziç, Cumhurbaşkanlığı seçimi için TBMM Başkanı oturumu açtığında ”kendisi hariç 367 üyenin içerde olmasının zorunlu olduğunu” da savunarak, ”Üçte ikinin altındaki bir sayıyla meclis toplanır, oylama yaparsa bu Anayasaya aykırı olur” görüşünü dile getirdi.

1040790cookie-checkRektörler tarafsız cumhurbaşkanı istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.