Öğrenci ayaklanması çığrından çıktı

Üç ay evvel sadece öğrenim harcını artıran 87 sayılı yerel yasaya karşı çıkmış öğrenciler, şu sıralarda başka talepler sıralayarak meydanları doldurmaya, sokakları işgal etmeye devam ediyor. Bu isteklerin tek bir merkezden ve örgütlü olarak değil, gelişi güzel ve anlık talepler halinde belirmesi düzensizliğin ve kargaşanın işareti sayıldı. Öğrencilerin saldırgan taşkınlığına ilk başlarda karşı çıkan polisin, bir süreden beri, ikinci bir emir almış gibi sessiz durduğu, gerekmedikçe ¨nümayişçilere müdahale¨ etmediği de gözleniyor.

Gündeliği 1 Kanada Dolarına denk düşen yıllık zamma karşı çıkmak gibi masumâne bir demokratik gösteriyle başlayan öğrenci ayaklanması Quebec Eyaleti’nin ünlü Montreal kentinde üçüncü ayını doldururken sokaklardaki genç öğrencilerin arasına her türden siyasi muhalif grupların da girdiği iddia edildi. Basında yer alan açıklamalar ve Fransız kökenli yerel hükümetin verdiği bilgiler doğrultusunda anlaşıldığınca binlerce genç öğrencinin yanı sıra kitlesel gösteri yapmak hevesinde olan marjinal siyasi grupların işe karıştığı ortaya çıktı. Bu grupların teşvik ve ısrarıyla öğrencilerin sokaklarda saldırganlık derecesine ulaşan vurdu kırdıya başvurması ise Kanada kamuoyunda memnuniyetsizlik yarattı.

Öte yandan işlerin çığrından çıkması üzerine FEUQ kısa adıyla bilinen Quebec Öğrenci Birliği temsilcisi Leo Blouin, durumun giderek kaotik hâle geldiğini vurgulayıp ¨Öğrencilerin tekrar sınıflara dönmesi için hükümetle görüşme masasına oturmaya hazırız, gerekirse isteklerimizden taviz de veririz, zira vaziyet ciddidir¨ diye açıklama yapması yumuşama yolunda bir işaret sayıldı.

1540030cookie-checkÖğrenci ayaklanması çığrından çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.