Öğrenci başarısının ABC’si

A-DEVAM ETMEK
Çocuklar, hastalık veya  acil durumlar dışında her gün okula devam etmelidirler. Eksik  çalışmayı  yapmakla, herhangi bir okul gününde öğrenilenleri telafi etmek mümkün değildir. Düzenli devam etmek ve tam vaktinde gelmek, tüm seviyelerdeki okul çalışmalarında , çalışma yerlerinde beklenilen ve takdir edilen bir davranış şeklidir. Bu yıl, ev işinizde okula bir öncelik yapın. Devamda mükemmeliyeti sağlayın. Çocuğunuzun geleceği ona bağlıdır.


B-YATMA VAKTİ
Anne! Hazır mısın? Tanıdık ses mi? Ortalama olarak çocukların her gece 8-10 saat uykuya ihtiyaçları vardır. Uyku, bir çok nedenden dolayı önemlidir. Uykusuzluk, çocuklarda aşırı hassaslığa, sabırsızlığa veya hırçınlığa neden olabilir. Çocuklar yorgunken konsantre olmaları ve öğrenmeleri daha çok zordur. (Bazı doktorlar, bütün gün boyunca öğrenileni, uyku anında beynin “dosyaları attığı” na bile inanır.  Okuma gibi sessiz faaliyetleri cesaretlendirmek tam yatmadan önce çocukların rahatlaması için bir geçiş sağlar. Tatlı rüyalar!


C-SEÇENEKLER
“Sevgi ve Mantıklı Anne Baba Olma”’nın yazarı Jim Fay’a göre, çocuklara seçenekler vermek, onlardan istekte bulunmaktan daha etkilidir. O önerir:
-Eğer, sizin veya başkaları için probleme neden olabilirse asla seçenekler vermeyin.
-Her bir seçenek için , sizin için her ikisi de eşit olan sadece iki tercih verin. Örneğin, bezelye  yoksa havucu mu tercih edersiniz? Veya Ev ödevini şimdi mi yada 15 dakika içinde mi yapmak istersin?
-Eğer çocuk on saniye içinde karar vermezse onun için seçimi yapın.


D-KARARLI OLMA
Çocuklar,  velilerinin , gayret göstermenin, çok çalışmanın, ileriyi planlamanın önemli olduğunu  söylemelerini duymaya ihtiyaçları vardır. Çocukları, akla yatkın beklentiler  konusunda cesaretlendirmeye ve onların hedefleri doğrultusunda ilerlediklerinde takdir etmeye ihtiyacımız vardır. Çocuklar uzun-dönem hedefine ulaşmak için arasıra fedakarlık etmeyi öğrenmeye ihtiyaçları vardır. Ara sıra görevleri  öğrenmekle uğraşmaları, öğrenci işinin bir parçasıdır. Sonunda, başarma hissi, gelecekte daha büyük ve daha iyi başarılara götürecektir.


E-EMPATİ
Diğerlerini ilgilendiren duyguyu hissetmek ve belirlemek için bir kişinin yeteneğidir. Veliler, birçok yöntemle bu önemli fazileti geliştirmek için yardım edebilirler.
-Çocuğunuzun nazik bir şekilde davrandığı zaman ne kadar memnun olduğunuzu bilmesini sağlayın.
-Çocuklarınız, ne kadar küçük olmasının önemi yok, nazik hareketler yaptıkları zaman pozitif farkları belirtin.
-Çocuğunuzla okurken, kitaptaki insanların kendi durumlarında nasıl hissettiklerini sorun.
-Çocuğunuzun, birisinin nasıl duygulandığını belirlemesine, onlara yardım etmek için bir yöntem belirlemesine yardım edin.
Kaynak: Building Moral Intelligence by Michelle Borba


F-BAŞARISIZLIK
 Havalı Abraham Lincoln’in başkan olmadan önce birçok  kez başarısız olduğunu biliyor muydunuz? Bir çocuğun deneyimi başarısız olduğu zaman-bir testte, saha topunda, veya başka herhangi bir yerde ….
-Hayal kırıklığına uğrayan ve çocuğun bozulmuş duygularını onaylayın. Bunlar doğal duygulardır.
-Durumu minimize etmeye uğraşmayın. Çünkü çocuğunuz için onun önemi yoktur.
-Çocuğunuzun başarısızlığın nedenini değerlendirmesine yardım edin ve yeni bir strateji  yaratmak için ne öğrendiğini kullanın ve deneyin, tekrar deneyin!


G-İNCELİK
İncelik, çocuklara ne hak ettiklerini değil, neye ihtiyaçları olduğunu vermek anlamındadır. Çocukları oldukları gibi kabul etmek, ve onların duygularını ve engellerini anlamak demektir. Pozitif değişiklikler yapmak için çocuklarımızın ihtiyacı olan şartsız desteği sağlamamız demektir. İncelik, bununla beraber, sorumlulukla dengeli olması gerekir veya makul hedefleri başarmak için başarısız olması veya çocukların kabul edilemez davranışına göz yummayı onaylama riskini alırız. Biz eğer inceliği sorumlulukla dengelersek, çocukların öğrenmelerini ve büyümelerini beklediğimizi bilmelerini isteriz.


H-ÖDEV
Ev ödevi, uygulamayı sağlar, ve bir çocuğun okul çalışmalarıyla zoru olduğunda velilerin o durumu bilmesini mümkün kılar. Veliler, bir okulun ödev politikasını şu şekilde destekleyebilir:
-İlgiyi başka tarafa çeken şeylerden arınmış ve iyi aydınlatılmış bir “ödev alanı” sağlayarak
-Günlük bir “ev ödevi zamanı” ayarlayarak
Bazı veliler buna “okul işi zamanı” diyor. Dolayısıyla çocukların “ödevim yok” mazereti nin çalışmayacağını biliyor.
-Ödevden önce bir oyun veya ara teklif ederek. Veya onu, ödevi bitirmeyi teşvik edici kullanarak.


I-BAĞIMSIZLIK
Veliler olarak, işimiz bir iş için dışarıda çalışmaktır. Veli olmanın en zor günlerinden biri, çocukları ilk defa okula gönderdiğimiz gündür. Zor yutkunuruz ve çocukların gitmelerini  sağlarız. Ayrılmanın, güle güle el sallamaktan daha zor olması gerektiğini  sanıyoruz. Çocuklarımızın bizi özleyip özlemeyeceklerini merak ederiz. Onların nasıl davranacakları hakkında endişeleniyoruz. Çocuklarımızın, bu meydan okumayı idare etmeleri için yeteri kadar büyüdüklerini, ve hayatlarında daha birçok  meydan okuma ile karşılaşacaklarını kendi kendimize hatırlatırız. Bu, gelecek için uygulamalar, dolayısıyla bizi onların ayrılmasına izin verdiğimizde, biz onlara alkış tutarız.


J-İŞLER
Çocuklara evde iş vermek, onlara sorumluluğu ve diğer değerli dersleri öğretir.
-Genç  çocuklar, çoraplarını sınıflandırırken veya bir masa hazırlarken direktifleri yerine getirirler. Daha büyük çocuklar, daha büyük görevler alırlar.
-Çocuğa işi doğru yapmayı öğretmek için siz zaman ayırmadıkça bir işin doğru yapılacağını beklemeyin.
-Bir işi tekrar yaparak çocuğun başarı hissini alıp götürmeyin.
İşler, uygulama ve cesaret vererek, sorumluluğun ve hayatta başarı için safhaları ayarladıklarında  kuvvetli bir iş etiğinin gelişmesine  yardım eder.


K-MUTFAK
Çocuklarla yemek pişirme, hayat boyu maharetleri öğretmede ve kaliteli zaman geçirmelerinde önemli bir yoldur.
-Toddlers, parçaları sayarken ve bir dizi adımları takip ederken basit yemek tariflerini yapar.
-Genç çocuklar yemek tariflerini okur, direktifleri izler, maddelerin her birini ölçer ve emniyetli bir şekilde uygulama yapar.
-Daha büyük çocuklar, yemek reçetelerini iki tane yapar veya böler ve bir parti için  planlamada yardım eder.
Pişirme, velilere ve çocuklara beraber bir şekilde çalışmalarını ve başarılarını paylaşmalarını sağlar. Çocuğa göre yemek tarifleri için http://kid.allrecipes.com sitesine bakınız.


L-DİNLEMEK
Bir nedenden dolayı Allah, bize iki kulak ve bir ağız verdi: Konuşmanın iki katı kadar dinleme zamanı harcamalıyız. Veliler olarak, çocuklarımızın dünyası ile kaliteli zamanı şöyle geçirebiliriz:
-Dinlemek-bir çocuğun ne söylediğine ve onun vücut diline odaklanarak.
-Çocukla göz temasını sürdürmek.
-Çocuğun devam etmesini cesaretlendirecek gülümsemek ve kafa sallamak.
-Bir çocuğun ne söylediğini açıklamak ve anladığımızdan emin olmak için sorular sormak.


M-PARA
Çocuklar, genç bir yaşta para hakkında öğrenmeye başlayabilir. Veliler, kasiyere parayı elden verdirmelerini sağlayarak çok genç çocukların  paranın nasıl kullanılacağını anlamalarına yardımcı olabilir. Kısa zamanda, çocuklar, parayı nasıl harcayacaklarının seçeneklerini, paranın sınırlı bir kaynak olduğunu onlara anlatırken yapabileceklerdir. Daha büyük çocuklar, fiyatları karşılaştırabilir. (generik-yeni bir yiyeceği  satın alarak ne kadar tasarruf yapabilirler.) Çocuklar aynı zamanda para biriktirme hakkında öğrenmeye ihtiyaçları vardır. Daha büyük çocuklar, gerçek bir banka hesabı açtırarak faiz  hakkında öğrenirlerken,  genç çocuklar, bir “domuz şeklinde kumbara” kullanabilir.


N-HİÇBİR ŞEY
Çocuğunuzun “okulda ne yaptın?”  sorusuna cevabı “hiçbir şey” miydi?
-Bir bütün olarak gün hakkında soru sorma yerine, matematik  veya öğle yemeği  veya ara verme veya … hakkında soru sorun.
-Evet veya hayır soruları sormayın. … ne düşünüyorsun? Veya …. nasıl karar verdin? Sorun.
-Akşam yemeğinde, o gün olan en iyi ve en kötü şeyi söylemeleri için ailenin her ferdine sorun.
Bu, konuşma,  deneyimlerin paylaşılma, sinirlere hakim olmanın ipuçlarının, ve her gün iyi olan şeylere vurgu yapmanın kapısını açar.


O-İNATLARIN ÜSTESİNDEN GELMEK
Çocuklar, başa çıkılamaz gibi görünen engellerle karşılaştıkları zaman, veliler orada olmalılar:
-Çocukları yüksek –fakat başarılabilir-beklentileri olmasına cesaret verin.
-Çocuklara “bir fili nasıl yersiniz?” diye sorun. (Her seferinde bir ısırış!) İşte bu, insanların da engellerle nasıl karşı karşıya  geldikleridir. Çocuklarınıza engelleri bölmelerine ve yenmelerine yardım edin.
-Çocuklara, geçmiş deneyimlerini hatırlamalarına yardım edin. “ Gözlerini hediye üzerinde muhafaza” ederlerken bu anıları çocukların güvenini oluşturmakta kullanın.


P-VELİ İLGİSİ
Araştırmalar, eğitimlerinde ilgili velilerin öğrencilerinin  daha yüksek başarı elde ettiklerini gösteriyor. Çocuğunuzun eğitimiyle şu şekilde ilgilenebilirsiniz:
-Her gece çocuğunuzla okuyun.
Düzenli okuma, yeteneklerini arttırır. Okumanın değerli ve zevk alınabilir bir faaliyet olduğunu kuvvetlendirir.
-Okulda gönüllü olmak. Evden veya okulda ona nasıl yardım edebileceğiniz  hakkında görüşleri için çocuğunuzun öğretmenine uğrayın.
-Okul faaliyetlerine  devam edin. Çocuğunuzun bir numaralı meraklı kimsesi olun.


Q-SORULAR
Sorular sorarak çocuğunuzun aklında ne olduğunu anlamaya çalışın.
-Belirgin sorular sorun. Çocuğunuz, “ Günün nasıldı?” sorusu yerine “Ara vermelerde kiminle oynadın?” sorusuna muhtemelen daha çok bir cevabı olacaktır.
-Açık uçlu sorular sorun. Şunu nasıl yaptın? Veya Eğer … ne yapacaktın? Sorularına bir veya iki kelime ile yanıtlanabilen sorular yerine, daha çok bilgi veren sorular  olacaktır.
-Sorularına sorularla cevap vererek çocuğunuzun kritik düşünme yeteneklerini geliştirmelerine yardım edin.


R-SAYGI
Eğer çocuklar, diğerlerine saygı gösterecekse, neyin saygı gösterileceğini anlamaya ihtiyaçları vardır. Yazar Michelle Borba, bu veliler şunlara saygı besleyen uygulamaları yapar:
-Çocuğunuza dünyada en önemli kişi olarak muamele edin.
-Yüksek-fakat başarılabilir-beklentilerinin olması için çocuklarınızı cesaretlendirin.
-Karşılığı olmayan sevgi verin.
-Dikkatli ve saygılı bir şekilde dinleyin.
-Beraber olmaktan keyif alın.
-Çocuklara, sizin onları niçin sevdiğinizi söyleyin.


S-GİZLİLİK
Öncekinden daha çok, çocuklarınızın emniyette ve güvende olduklarını tekrar temin etmeye ihtiyacımız vardır. Bunu birçok yolla yapabiliriz:
-TV’yi açmalarını, yetişkin konuşmalarını sınırlayın.
-Çocuklara sadece  bilmek istedikleri  bilgileri verin.
-TV’deki görüntülerin, olması yakın davranışlar değil, uzak olaylar olduğunu anlamalarına yardım edin.
-Aşırı tepkiden kaçının.
-Çocukların konuşmama tepkilerini izleyin.
-Çocuklarımızın söylemek zorunda oldukları şeyleri dinleyin ve duygularının normal olduğunun güvenini verin.


U-ÖZGÜN
Klişe gibidir, ama doğrudur – Çocuğunuz özgündür, diğer hiç kimseye benzemez. Oprak, bir keresinde çocuk bir odaya girdiği zaman velilerin aydınlatılmasının iyi olduğundan bahsetmişti. O nasıl özel?
-Ona ne değer verdiğinizi, çocuğunuzun bilmesini sağlayın. Onun özel başarılarını ve kabiliyetlerini belirtin.
-İlgili deneyimler ve kitaplar temin ederek çocuğunuzun özel ilgilerini besleyin.
-Çocuğunuzun özgünlüğüne verdiğiniz değeri paylaşan diğerleriyle vakit geçirin.


V-ÇOK ÖNEMLİ İNSANLAR
Okulumuzda Çok Önemli İnsanlardan bazıları kimlerdir? Şüphesiz, öğretmenlerimiz! Öğretmenler ilginç dersler planlar, okuma seviyelerini tayin ederler, ödevleri değerlendirirler, sorulara cevap verirler, tartışmaları yönetirler, faaliyetlere rehberlik yaparlar, problemler çözerler ve münazaraların kararını verirler. Öğretmenler, oyun bahçesini izler, kafeteryayı denetler, ayakkabılarını bağlar, ceketlerin düğmelerini ilikler, gözyaşlarını kurutur, … Herşeyden önemlisi, öğretmenler, çocuğunuzu korur. Hoşunuza giden öğretmene teşekkür etmeyi hatırlamak için gelecek hafta biraz zaman ayırın. Küçük bir cesaretlendirme, büyük bir fark yapabilir.


W-AKIL
Akıl, hem pozitif hem de negatif deneyimlerden  doğan öğrenmedir. Çocuğunuzun aklını geliştirmek için:
-Ona, seçenekler yapmasına izin verin ve bu seçeneklerin sonuçlarını bilmesini sağlayın.
-Çocuklarınızın, deneyimlerden ne öğrendiklerini yansıtmalarını cesaretlendirin. Onu tekrar  yapabilecek mi? Onu farklı yapabilecek mi?
-Çocuklarınızın, insanlar ve durumlar üzerindeki  kendi hareketlerinin etkilerini tanımalarına yardım edin.
-Hareketlerini ve diğerlerinin davranışlarının sonuçlarını gözleyin ve belirtin.


T-TEST ETMEK
Hepimiz, test sonuçlarının önemli olduğunu biliyoruz. Önemlidirler, çünkü öğretimimizin pekliğini ölçmemizde yardım ederler. Testte ellerinden gelenin en iyisini yapmaları ve çocukları cesaretlendirmek için biz:
-pozitif bir tutumu cesaretlendirebiliriz: Öyle olabilir fakat, sen onu yapabilirsin!
-İyi kahvaltı ettiklerinden emin olabilirsiniz. Çocuklar, dolu bir mide ile daha iyi düşünebilirler.
-Eğer bir soru hileli görünürse, endişelenmemelerini söyleyin. Onu tekrar okuyun.     verebileceğiniz en iyi cevabı verin.
-Dikkatsizlikten hata yapmadıklarından emin olmaları için geri dönmelerini hatırlatabilirsiniz.


X-KEŞFETMEK
Çocuklar doğal olarak birçok şey hakkında meraklıdırlar. İlgilerini keşfetmeleri için fırsatlar sağlamak, öğrenmelerine yardım etmesi için büyük bir yaklaşımdır.
-Kendi sorularına cevaplar aramaları için onları  cesaretlendirin.
-İlgilerine faydalı olan kitaplar alın ve daha çok öğrenmelerine yardım edin. (Daha iyisi, kütüphaneyi ziyaret edin.)
-Malzemeler temin ederek ve çabalarını överek  hobilerini destekleyin. Daha iyisi ise, onlara katılın ve eğlenin.
-Müzeleri ve diğer ilginç yerleri ziyaret edin.


Y-DÜN
Geçmişte çocuğunuzun ilgisini nasıl besleyebilirsiniz?
-Bir aile ağacı yaratarak ailenizin tarihi hakkında siz ve çocuğunuz öğrenebilir.
-Çocuk olduğunuzda hayatın nasıl olduğunu paylaşın. Anneanne ve Babaanneleri çocukken hayatın neye benzediği  hakkında görüşme yapın.
-Defter veya fotoğraf albümü oluşturun ve onu yaşlı ailenin resimleri ve hatıralarıyla doldurun.
-Dergi yaparak şimdiki zamanın bir zaman kapsülünü yaratarak yarının anılarını koruyun. Torunlarınız size teşekkür edecek!


Z-VINLAYIN
Eğitim ve öğretim yılı vınladı! Öğrenme ve eğlenme ile dolu kocaman bir yıl oldu. Okulumuzu desteklediğiniz  ve tüm yıl boyunca çocuğunuzu cesaretlendirdiğiniz için teşekkürler veliler!  Öğrenmek için ilginç yöntemler ortaya koyan öğretmenlere ve yardımcılara teşekkürler!
Hepimizin güvenliğini sağlayan güvenlik elemanlarımıza, bilgi veren sekreterlerimize ve otobüs şoförlerimize  zamanında ve iyi besleyen  aşçılarımıza teşekkürler!
Son olarak, teşekkürler öğrenciler! Elinizden gelen en iyi çabayı sarfettiniz. Birçok yöntemle yetiştiniz.  Size iyi bir yaz tatili dileriz ve gelecek eğitim ve öğretim yılında sizi görmeyi dört gözle bekliyoruz.


______________


* İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim UYGUN tarafından İngilizce’den çevrilmiştir.
Web sitesi : http://www.pekiyi.150m.com   E-mail: [email protected]

687430cookie-checkÖğrenci başarısının ABC’si

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.