“Öğrenci vizesinde artık orta derece İngilizce zorunlu”

Avukat Yüksel, “31 Mart 2009 tarihinde, öğrenci vizelerinde Puana Dayalı Sisteme (Points Based System-PBS) geçilmesiyle birlikte yeni bir dönem başlamıştı. 6 aydan uzun öğrenci vizesi almak isteyen adayların en az CEFR A2 (Elementary) seviyesinde İngilizce bildiklerini belgeyle ispat etmeleri zorunlu hale getirildi. 3 Mart tarihinde yürürlüğe giren yeni kural ile vize adaylarından beklenen İngilizce seviyesi yükseltilmiş bulunmaktadır. Vizeye başvuranlar “Intermediate” seviyede İngilizce bildiklerini ispat etmek zorundalar” dedi.

Yüksel, öğrencilerin “Intermediate” düzeyinde dil bildiklerini şu yöntemlerle ispat edebileceklerini anlattı:

“Bunun için değişik belgeler kullanılabilir. Daha önceden devam edilen özel bir İngilizce kursundan alınan sertifikalar, yabancı dil ağırlıklı orta öğretim kurumlarından verilen ve İngilizce seviyenizi teyit edici resmi yazılar, uluslararası geçerliliğe sahip olan İngilizce sınavlarına (IELTS gibi) ait sınav sonuç belgeleri yeterli olacaktır. Ayrıca bazı prestijli dershanelerin yapmış olduğu seviye tespit sınavlarının sonuç belgeleri (Ankara Üniversitesi’ne bağlı olarak 8 şehirde faaliyet gösteren TÖMER’in seviye tespit sınavı sonuçları İngilizce seviyenizi ispat için kullanılabilmektedir.
Bunlara ilaveten, bazı okullar internet yoluyla öğrencileriyle mülakat yapmakta ve seviyelerini bizzat ölçmektedir.”

CAS NUMARASI DEDİKLERİ?

6 aydan uzun öğrenci vizesi başvuru formlarında “CAS” numarası istendiğini belirten Yüksel, bu konuda da şu bilgileri verdi:

“22 Şubat 2010 tarihinden itibaren dil okuluna kayıt yaptırdığını ispat için kullanılan okul kayıt mektupları (visa letter) kaldırıldı; bunun yerine öğrencinin okula kaydolduğunu gösteren bir elektronik kayıt numarası verilmeye başlandı. Bu numaraya kısa adıyla CAS (Confirmation of Acceptance for Studies) deniliyor. 6 aydan uzun genel öğrenci vizesine başvurmak için CAS numarası almış olmak şarttır.”

Yüksel “CAS numarası nasıl alınır?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“Kayıt için gerekli olan belgeleri (pasaport fotokopisi, İngilizce seviyesini gösteren belge, adres bilgileri) bizzat öğrenciden veya acentasına yoluyla alan okul, bu bilgilere dayanarak UK Border Agency’nin elektronik kayıt sistemine girerek öğrenci için bir CAS numarası alır. CAS numarasının alınmış olmasıyla birlikte, öğrencinin okula kaydolmuş olduğu ve bu kayıttan UK Border Agency’nin resmen bilgisinin olduğu tescil edilmiş olur.

Dil okulları UK Border Agency’nin sisteminden almış olduğu CAS numarasını öğrenciye veya acentasına e-posta yoluyla ulaştırıyor. Bu numara vize başvuru formunda gerekli yere yazılıyor.

Konsolosluk, vize başvurusunda verilen CAS numarası ile öğrencinin gerçekten bir okula kaydolup olmadığını, kaydın hangi şartlarla gerçekleştiğini, ne kadar ücret ödendiğini tespit ve teyit edebiliyor.

CAS numarası, verildiği tarihten itibaren 6 ay geçerlidir. Bu süre zarfında vize başvurusu yapılmış olmalıdır. Eğer bu süre zarfında yapılamamışsa yeni bir CAS numarasına ihtiyaç vardır. CAS numarası tek kullanımlık bir numara olup, vize reddi alınması durumunda geçerliliğini kaybeder. Yeni bir vize başvurusu için yeni bir CAS numarası almak gerekir.

Cas numarası 10 sterline mal olmaktadır. Dil okulları, bu ücreti kayıt esnasında kayıt ücretine yansıtmaktadırlar.”

AYRINTILI BİLGİ İÇİN:
00 44 20 7681 6164
00 44 798 560 8343

London Office:
Second Floor, Room 201
88 Kingsway, Holborn
London WC2B 6AA

FOTOĞRAF: Londinium Solutions Ltd. Educational Consultancy Services’ten Avukat A. Emre Yüksel

830290cookie-check“Öğrenci vizesinde artık orta derece İngilizce zorunlu”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.